Europski statistički ured Eurostat objavio je preliminarne procjene životnog standarda u europskim državama. U izračun je uključena i Hrvatska.

Velike razlike u životnom standardu građana pojedinih zemalja Europske unije zabilježene su i u 2012. godini pa su Luksemburžani ponovno zauzeli poziciju najbogatijih, a Bugari najsiromašnijih građana Unije, pokazale su danas preliminarne procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Luksemburg je i u 2012., kao i u prethodnoj godini, imao više od dva i pol puta veći BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći od prosjeka Europske unije, izračunao je Eurostat.

Slijede, uz veliki zaostatak za Luksemburgom, Austrija, Irska, Nizozemska i Švedska, s BDP-om po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći oko 30 posto iznad prosjeka EU u 2012.

Njemačka i Danska zajedno s Belgijom i Finskom čine skupinu zemalja čiji je BDP po stanovniku prošle godine bio od 15 do 25 posto iznad prosjeka EU. U Velikoj Britaniji i Francuskoj on se kretao oko 10 posto iznad prosjeka EU.

Prosječni BDP po stanovniku u EU imale su 2012. Italija i Španjolska, dok je onaj ciparski bio oko 10 posto ispod prosjeka. U 2011. ciparski BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći bio je oko pet posto ispod prosjeka u EU.

U Malti, Sloveniji, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj i Portugalu BDP po stanovniku bio je 2012. od 14 do 25 posto ispod prosjeka Europske unije.

Gdje je Hrvatska?

Hrvatska je u skupini s Litvom, Estonijom, Poljskom, Mađarskom i Latvijom čiji je BDP po stanovniku između 30 i 40 posto ispod europskog prosjeka.

Hrvatski je BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći u 2012. bio točno 39 posto ispod prosjeka EU, kao i 2011. Time je najbliži onom Latvije, 38 posto nižem od prosjeka EU. Litva ima najviši BDP po stanovniku u toj skupini, 30 posto ispod prosjeka Unije.

Rumunjska i Bugarska ponovo su u 2012. imale BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći nešto više od 50 posto ispod prosjeka Europske unije.

BiH 73 posto ispod prosjeka EU

Osim zemalja članica i Hrvatske koja će postati članicom za nešto manje od dva tjedna, Eurostat je izradio i procjene za četiri zemlje kandidatkinje – Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju te za dvije moguće zemlje kandidata Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Najviši BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovine moći imala je u toj skupini u 2012. Turska, 44 posto ispod prosjeka EU. Najniži je zabilježen u Bosni i Hercegovini, 73 posto ispod prosjeka EU.

Eurostat je izradio i odgovarajuće procjene za Island i Norvešku, u skupini članica Europskog područja slobodne trgovine (EFTA). Po njihovim je izračunima norveški BDP po stanovniku mjereno paritetom kupovne moći u 2012. bio gotovo dvostruko veći od prosjeka EU. Onaj islandski bio je nešto više od 10 posto veći od prosjeka EU.

Kako bi još preciznije opisao stvarni životni standard kućanstava u EU, Eurostat je osim BDP-a po stanovniku, koji po njima zapravo odražava razinu gospodarskih aktivnosti, upotrijebio i alternativni pokazatelj stvarne pojedinačne potrošnje po stanovniku.

I po tom je pokazatelj Luksemburg u 2012., kao i u 2011., zauzeo poziciju zemlje čiji su građani u promatranom razdoblju imali najviši standard u EU, i to 41 posto iznad prosjeka EU. Najniži su standard i po tom pokazatelju imali građani Bugarske, 51 posto ispod prosjeka EU.

Hrvatska je po tom pokazatelju u 2012. bila 41 posto ispod prosjeka Europske unije, kao i u 2011.

Dnevnik.hr

Website Apps