HRVATSKA treći put ove godine izlazi na izbore. Drugi je krug lokalnih izbora, a građani će na 5490 biračkih mjesta i konačno odlučiti o svojim gradonačelnicima, načelnicima i županima…

Drugi krug lokalnih izbora održat će se u 11 županija i Gradu Zagrebu, 85 gradova u kojima se bira gradonačelnik i 164 općine u kojima se biraju načelnici. Birališta su otvorena od 7 sati, a GONG prati krši li se izborna šutnja. Pravna savjetnica Udruge Vanja Škorić podsjeća.
“Ne bi smjelo biti nikakve promidžbe kandidata za izbore. Isto tako, ne bi se smjelo kontaktirati birače i nagovarati ih da izađu na izbore, a pogotovo na izborni dan, čemu smo svjedočili u prvom krugu, ne bi se smjelo odlaziti biračima po kućama, zvati ih i nagovarati da izađu na glasovanje jer se to doživljava kao određeni pritisak na birače”, objašnjava Škorić.
Istog su mišljenja i u DIP-u, potpredsjednica Zdravka Čufar Šarić preporučuje svim izbornim sudionicima da se suzdrže od kršenja izborne utnje kako ne bi izazvali negativne efekte kod birača.
“Birače doista smeta kad na dan izborne šutnje dobivaju sms poruke, e-mail poruke, letke u sandučićima. Tako da ih doista molim da se suzdrže od kršenja izborne šutnje”.
Iz DIP-a poručuju i da su izborni sudionici dužni izbornu šutnju poštivati i na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera. Kršenje izborne šutnje kažnjava se od tri tisuće kuna za fizičke pa do pola milijuna kuna za pravne osobe. Potpredsjednica DIP-a uputila je i preporuku poslodavcima da danas svojim zaposlenicima koji rade omoguće da izađu na izbore.
“Da rasporede smjene na taj način da svi građani, koji su ujedno i birači mogu koristiti svoje biračko pravo i izraze svoju volju na biračkim mjestima. Na kraju krajeva, to je i Ustavno pravo pa na neki način onda poslodavci koji to neće omogućiti krše i ustavne odredbe”.
Birališta se zatvaraju u 19 sati, a budući da je kandidata bitno manje nego u prvom krugu iz DIP-a poručuju kako bi prve neslužbene rezultate mogli imati već oko 20 sati.
Website Apps