Iz Hrvatskih voda danas smirujuće informacije, jer su procjene kako će Dunav kod Batine dosegnuti 760 cm, što je manje od tendencija iz susjedne Mađarske gdje je premašen rekordni vodostaj za 30-ak centimetara. Nakon što je u nedjelju poslijepodne prešao 650 centimetara, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, te je zabranjena plovidba.

Današnje procjene su kako će mađarske retencije ipak ublažiti očekivani rekordni vodostaj. Unatoč tome, pojačavaju se nasipi u samoj Batini u ulici sv. Ivana Nepomuka i na još nekoliko mjesta, rekao je zamjenik rukovoditelja za obranu od poplava u Hrvatskim vodama Davor Haničar.
Dunav teče brzinom od metar i pol u sekundi i do Batine će stići u petak.Sada je širok oko 400 metara, a prosječna je dubina sedam. Stručnjaci kažu da će vodeni val na ulazu u Hrvatsku usporiti, a sada su najvažniji nasipi. Vodeni val Vukovarci očekuju sljedeći vikend, a duž cijele obale podignuta je obalna utvrda. U glavnom gradu Mađarske Dunav je dosegnuo rekordan vodostaj  8,9 metara. Dijelovi južnih i sjevernih predgrađa su pod vodom, no očekuje se da će nasipi u središtu grada ipak izdržati. Gotovo 8 tisuća pripadnika posebnih službi i volontera danonoćno radi na njihovu učvršćivanju. Premijer Orban poručio je da će sutra od parlamenta zatražiti da izvanredno stanje ostane na snazi i sljedeći tjedan.

Radio Baranja

Website Apps