Vlada ima plan kojim će pokušati zaustaviti rad na crno. Svima koji čiste,  glačaju, prevoze i obavljaju različite popravke, a za to nemaju registriranu djelatnost, ministri pripremaju svojevrsne vaučere i ugovore o povremenom radu. Time bi iz njihova honorarnog rada ubirali poreze i doprinose. No nije jasno što će te radnike i naručitelje radova navesti da posao u fušu prijavljuju državi.

Kako bi prikupili poreze i doprinose od svih koji rade na crno, u Vladi očekuju da se svi dobrovoljno registriraju. Ako radnici na godinu zarade više od 80 tisuća kuna, trebali bi otvoriti obrt ili poduzeće. No ako je posao povremen, poput čišćenja ili vrtlarenja, doprinose i poreze za njih bi plaćali naručitelji. U Vladi očekuju da i naručitelji radova namete plaćaju dobrovoljno.

Vi ćete kupiti vaučer gdje će biti sadržan honorar te osobe i njezini doprinosi. Ta osoba će onda otići to naplatiti u poštu, Finu, banku. Država će dobiti svoje, a oni će dobiti ono što bi inače dobili sada u gotovini, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Izmjene Zakona o povremenim i privremenim poslovima trebali bi pripasti dvama ministarstvima – rada i mirovinskog sustava, te poduzetništva i obrta.

U domeni mojeg ministarstva ljudi će moći raditi bez toga da imaju registriranu tvrtku i obrt do 10 prosječnih bruto plaća, ako se žele baviti posrednom djelatnošću. Oni će dobiti knjigu izlaznih računa u Poreznoj upravi i morat će izdavati račune, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Poduzetnici koji za iste poslove već plaćaju sve poreze, namete i doprinose ne vjeruju da će ministri svojim planom suzbiti njihove nelojalne konkurente, to jest rad na crno.

Nitko u Hrvatskoj ni približno ne zna koliko se novca zaradi radom na crno. Zamisao, prema kojoj bi se to moglo početi barem naslućivati, trebala bi zaživjeti iduće godine.

Hrt.hr

Website Apps