Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša usmjerena je na smanjivanje otpada od hrane i odvija se pod motom “Misli.Jedi.Štedi“ (Think.Eat.Save).

Agencija za zaštitu okoliša pripremila je vodič za sprječavanje nastanka otpada za kućanstva koji osim što smanjuje opterećenja na okoliš i pozitivno utječe na očuvanje okoliša, značajno štedi i kućni budžet.

OVDJE možete naučiti kako planiranjem unaprijed spriječiti nastanak otpada hrane te kako izbjeći i smanjiti nastanak otpada u kućanstvima i uredima.

 

Website Apps