SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE

U travnju je u Hrvatskoj otvoreno 9.679 novih radnih mjesta, što je drugi mjesec zaredom kako broj zaposlenih raste, zahvaljujući ponajviše sezonskom zapošljavanju u turističkom sektoru

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je u travnju broj ukupno zaposlenih porastao za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 1,349 milijuna.

To je drugi mjesec zaredom kako zaposlenost raste, s obzirom da je u ožujku otvoreno otprilike 3.300 novih radnih mjesta.

Rast je veći od očekivanja, jer su u anketi Hine četiri makroekonomista procjenjivala u prosjeku da je broj zaposlenih povećan za 6.250 osoba.

Pritom je u pravnim osobama broj zaposlenih porastao za 0,5 posto, na 1,12 milijuna, a u obrtu i slobodnim profesijama za 2,4 posto, na 203 tisuće. U sektoru osiguranika poljoprivrednika broj zaposlenih smanjen je za 1,2 posto, na 26 tisuća.

Kao najvažniji razlog rastu zaposlenosti, makroekonomisti u anketi navode sezonsko zapošljavanje, uglavnom u djelatnostima povezanim s turizmom.

Na doprinos sezonskih utjecaja rastu zapošljavanja ukazuje podatak da je u travnju broj zaposlenih u sektoru pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane porastao za 10,3 posto. Osjetnije je, 1,7 posto, porastao i broj zaposlenih u sektoru poslovanja nekretninama.

S druge strane, najviše je pao, za 3,5 posto, broj zaposlenih u sektoru opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom.

U ostalim sektorima nije zabilježen pad ili rast broja zaposlenih za više od 1 posto.

Nedavno je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio da je u travnju broj nezaposlenih pao za 3,5 posto, ili 12.960 osoba, na 355.598.

Pritom je, prema podacima DZS-a, stopa nezaposlenosti skliznula s 21,6 na 20,9 posto.

Tportal.hr

Website Apps