Istog dana u opticaj će ići i nove novčanice od 100 i 200 kuna, s potpisom novog guvernera Borisa Vujčića.

Hrvatska narodna banka 1. srpnja u opticaj pušta 20 tisuća komada prigodnih kovanica od 25 kuna, u ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna, koja će se javno moći vidjeti idućeg tjedna kad će biti prigodna prezentacija. Kako stoji u opisu HNB-a objavljenom na Narodnim novinama, na kovanici će biti prikazana pčelinja saća koja simboliziraju Europsku uniju. Arhitekturu pčelinjih saća tvori dvadeset i sedam ćelija unutar kojih su zvjezdice, simboli zemalja članica Europske unije.

Postojeća arhitektura pčelinjih saća dograđena je novom, dvadeset i osmom ćelijom, unutar koje je podloga u obliku kvadratića na koji je položena zvjezdica, simbolizirajući na taj način završni čin pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kao nove, dvadeset i osme članice. Kružno, unutar prstena, bit će ispisan tekst “REPUBLIKA HRVATSKA ČLANICA EUROPSKE UNIJE”.

U donjem središnjem dijelu prstena bit će ispisan datum .”1. VII. 2013.” Na naličju kovanice će uz oznaku vrijednosti od 25 kuna stajati kuna zlatica okrenuta nadesno, u donjem središnjem dijelu prstena kovanog novca smjestit će se grb RH, a na kružnu površinu prstena, lijevo od grba, bit će položena grančica lovora u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima.

HNB će istog dana izdati i nove novčanice od 100 i 200 kuna, a jedina stvar koja će se na njima izmijeniti je ime guvernera, pa će umjesto Željka Rohatinskog na novčanicama stajati ime Borisa Vujčića.

Poslovni.hr

Website Apps