EUROPSKI statistički centar Eurostat objavio je jučer priopćenje pod nazivom “Hrvatska u EU brojkama” povodom skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Radi se o svojevrsnoj analizi ekonomskih i društvenih indikatora u usporedbi sa stanjem u zajednici 27 zemalja.

Prema zaključcima Eurostata, Hrvati žive kraće nego Europljani, imamo manje visokoobrazovanih stanovnika i manje zaposlenih, dok je nezaposlenost među mladima gotovo dvostruko veća nego u Europskoj uniji.

Živimo kraće od stanovnika EU

Podaci Eurostata pokazali su da je očekivana životna dob muškaraca u Hrvatskoj 73,9 godina, a žena 80,4 godine, što je u prosjeku oko tri godine kraće nego kod stanovnika Europske unije. Podaci pokazuju i kako je udio stanovnika mlađih od 15 i starijih od 65 godina nešto manji nego u EU – mlađi od 15 godina čine 14,9 posto populacije, a stariji od 65 17,3 posto ukupnog stanovništva.

Podaci Eurostata pokazuju i da se u Hrvatskoj u prosjeku rađa manje djece na godinu nego u EU, dok je stopa smrtnosti veća. Ipak, u Hrvatskoj je zabilježen manji broj razvoda nego u EU, kao i manji broj djece rođene u izvanbračnim zajednicama.

Životni standard znatno niži

U Hrvatskoj je životni standard stanovnika znatno niži nego u zemljama članicama Europske unije, pokazali su podaci Eurostata. Naime, hrvatska je ekonomija lani padala 6,5 puta jače i brže nego europska, imali smo BDP od 44 milijarde eura, dok su gospodarstva Europske unije ostvarila 12.901 milijarde eura.

Podaci koji vjerojatno najviše zabrinjavaju su oni o nezaposlenosti, koji su daleko lošiji nego u Europskoj uniji. Naime, ukupna stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je, prema Eurostatu, 18,1 posto, što je čak 7 posto više nego u EU. Nezaposlenost mladih ispod 25 godina u Hrvatskoj je čak dvostruko veća nego u Europskoj uniji – iznosi čak 51,8 posto u odnosnu na 23,5 posto u EU!

Standard je manji za 39 posto od europskog prosjeka i zbog niske stope zaposlenosti. Samo 48,7 posto ljudi u Hrvatskoj radi, dok je u Europi standard da radi više od 64 posto stanovništva.

Najviše zaposlenih u uslužnim djelatnostima

U Hrvatskoj je 10,9 posto stanovnika zaposleno u sektoru poljoprivrede, 27,7 posto u industrijskom sektoru te najviše, 61,1 posto u uslužnim djelatnostima. Takva se raspodjela podudara s onom u Europskoj uniji, u kojoj je 5 posto stanovnika zaposleno u poljoprivredi, 24,5 posto u industrijskom sektoru te 70,5 posto u uslužnim djelatnostima.

Hrvatska najviše svojih proizvoda, 58,5 posto, izvozi upravo u zemlje Europske unije.

66 posto domaćinstava u Hrvatskoj ima pristup internetu, u odnosnu na 76 posto u Europskoj uniji. Podaci Eurostata pokazali su i da u Hrvatskoj ima manje visokoobrazovanog stanovništva nego u Europskoj uniji. Visokoobrazovanih je u Hrvatskoj 18,6 posto (27,7 posto u EU) – visokoobrazovanih žena je 19,7 posto (28,9 posto u EU), a muškaraca 17,6 posto (26,5 posto u EU).

Index.hr

Website Apps