REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA

Državni zavod za statistiku (DZS) je danas objavio četvrti dio podataka iz popisa stanovništva, o tome koliko su hrvatski građani obrazovani i pismeni, te koja su najčešća imena i prezimena.

Po podacima koje je objavio DZS, iz popisa stanovništva koje je provedeno još 2011. godine, u Hrvatskoj ima 0,8 posto nepismenih osoba starijih od 10 godina. Prema spolu dijele se na 1,3 posto nepismenih žena, a muškaraca ima 0,4 posto. Najviše je ženskih osoba starije populacije i to iz ruralnih područja.

Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj županiji, pa u Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj, a najmanje u Istarskoj, Gradu Zagrebu i u Primorsko-goranskoj županiji.

Najviše visokoobrazovanih je u Zagrebu

U populaciji starijoj od 15 godina 30,8 posto ima najviše završenu osnovnu školu, 52,6 posto srednju školu, a visokoobrazovanih je u Hrvatskoj 16,4 posto. U skupini od 25 do 29 godina čak 26,6 posto je visokoobrazovanih, a samo 8,6 posto osoba starijih od 70 godina je visokoobrazovano.

Najviše visokoobrazovanih je u Zagrebu, gotovo 29 posto, pa slijedi Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj županiji.

Provjerite koliko se osoba zove kao vi

Na popisu je 57,4 posto osoba reklo da se zna koristiti internetom, 53 posto zna koristiti elektroničku poštu, 45,2 posto zna koristiti tablične izračune. Zanimljivo je da se 1,7 posto osoba starijih od 75 godina služi elektroničkom poštom.

Najčešća imena u Hrvatskoj su Ivan, Josip, Marko, Stjepan pa Tomislav (za muškarce) te Marija, Lana pa Ivana (za žene). Najčešća prezimena su Horvat, Kovačević i Babić. Također, na stranici Državnog zavoda za statistiku možete saznati koliko još ima osoba s vašim imenom i prezimenom ako upišete svoje ime na njihovu tražilicu.

I dalje bez kompletnog popisa

Inače, ovo je četvrti dio popisa. Prije dva tjedna je objavljena slika hrvatske obitelji, prema kojoj Hrvatska stari, rađa se sve manje djece, a stanovništvo se ne odlučuje na brak.

Ovo i dalje nije kompletan popis. Do kraja listopada zavod će objaviti podatke o stanovima, te stanovništvo prema ekonomskim aktivnostima i migracijskim obilježjima.

Danas.net.hr

Website Apps