S obzirom na učestale upite građana o tome kako trebaju izgledati biometrijske fotografije za dokumente, Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je šablonu za provjeru ispravnosti biometrijske fotografije.

Jedno od učestalih pitanja građana koji su zaokupljeni vađenjem novih osobnih dokumenata prilagođenih EU standardima jesu biometrijske fotografije.

Riječ je o fotografijama dimenzija 30 x 35 mm, a evo na koji način možete provjeriti njihovu ispravnost, te još par detalja na koje biste svakako trebali pripaziti.

Način provjere je sljedeći:

– Fotografiju postaviti ispod šablone na način da donji rub brade dira liniju brade.
– Dimenzija glave je prihvatljiva ako se njeni rubovi nalaze u zeleno osjenčanoj zoni – između crvenog ovala koji označava najveću dopuštenu veličinu glave i žutog ovala koji označava najmanju dopuštenu veličinu glave.
– Idealna pozicija sredine očiju nalazi se na donjoj liniji mreže, a oči mogu biti smještene i na bilo kojoj drugoj poziciji unutar mreže.

Još par detalja

Dopušteno je da kosa izlazi izvan linije najveće dopuštene veličine lica. Unutar te linije mora se nalaziti rub glave. Njena širina odnosi se na udaljenost između baze lijevog i desnog uha. 

Prikaz glave mora biti frontalan, glava ne smije biti nagnuta u stranu, prema naprijed ili natrag. Izraz lica mora biti neutralan, oči moraju biti otvorene, a usta zatvorena.

Pozadina fotografije mora biti neutralna, po mogućnosti bijela.

Fotografija mora biti oštra, ravnomjerne rasvjete – bez sjena, oštećenja i nečistoća.

Danas.net.hr

Website Apps