Njemačkom tržištu rada potrebni su strani radnici. Njemačka vlada objavila je listu zanimanja koja trenutno nedostaju – a to nisu samo zanimanja s visokom stručnom spremom.

Njemačko tržište rada se dalje otvara za kvalificiranu radnu snagu i to za onu iz zemalja izvan Europske unije. To se odnosi i za hrvatske građane za koje je, iako se Hrvatska od početka srpnja nalazi u Europskoj uniji, u Njemačkoj na snazi tzv. prijelazno razdoblje u kojem njemačko tržište rada za hrvatske državljane još uvijek nije u potpunosti otvoreno. To, zasad dvogodišnje ograničenje, ne vrijedi za akademski obrazovane vlasnike hrvatske putovnice koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto adekvatno svom obrazovanju.

No, postoji i čitav niz zanimanja razine ispod one akademske koja su pod određenim uvjetima otvorena i za građane Hrvatske, ali i drugih zemalja iz regije poput Bosne i Hercegovine ili Srbije.

Tako su se na spisku potrebnih kadrova, pored liječnika i inženjera strojarstva i elektrotehnike, našli i

  • građevinski tehničari,
  • električari,
  • elektro i vodo instalateri,
  • željezničari,
  • mehatroničari,
  • mehaničari postrojenja
  • i brojna druga zanimanja.

Cijelu listu zanimanja možete pogledati ovdje.

Bitna kvalifikacija i jezik

Na tržištu rada najjačeg europskog gospodarstva priliku će dobiti i apsolventi, odnosno, studenti koji završavaju ili su tek završili studij, piše Deutsche Welle.

“Mora se naravno posjedovati određeno obrazovanje. Mora se posjedovati i tražena kvalifikacija za posao i očekuje se vrlo dobro poznavanje njemačkog jezika. Također se moraju ispoštovati i zakonske regulative za stjecanje prava boravka u Njemačkoj. Postoji mogućnost dobivanja posla u slučaju da su ta zanimanja u Njemačkoj vrlo tražena, a da nema dovoljno domaćih kandidata”, kaže Beate Raabe iz Savezne agencije za zapošljavanje.

Svaku dozvolu za rad, s kojom je povezana i boravišna dozvola, izdavat će lokalne Agencije za zapošljavanje i to nakon što se utvrdi da za određeno mjesto u Njemačkoj nema radnika.

Kandidati s diplomama iz zemalja izvan EU-a će morati, u skladu sa saveznim i pokrajinskim uredbama, izvršiti priznavanje diploma i stečenih zvanja.

Savezna agencija za zapošljavanje će svakih pola godine aktualizirati liste potrebnih zanimanja.
Moj Posao

Website Apps