U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku od 72 sata. Policija napominje da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a

Primite li tijekom pretraživanja interneta obavijest s logotipom MUP-a da morate uplatiti 500 kuna, imajte na umu da se radi o računalnom virusu.

PU ličko-senjska izvijestila je da su unazad nekoliko dana građani prijavili niz takvih slučajeva. Obavijest koju bi primili sadrži logotip MUP-a i upozorenje o blokadi računala zbog činjenja kriminalnih radnji, koja će se ukloniti nakon što primatelj upozorenja za otključavanje računala putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

“Svim građanima još jednom skrećemo pozornost da Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o trojan virusu tzv. ‘GVU Trojan’ koji radi ‘otmicu’ računala”, stoji u policijskom priopćenju.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup radnoj površini Windows, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku od 72 sata. Policija napominje da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, građani se trebaju javiti najbližoj policijskoj postaji i prijaviti slučaj policiji.

Policija je dala i upute za jedan od načina uklanjanja virusa:

– Pokrenuti računalo u Safe modu
– Držati pritisnutu tipku F8. Odabrati strelicama „Safe mode with Networking“ te pritisnuti ENTER
– Logirati se na računalo
– Pokrenuti Internet Explorer i downlodati program te ga instalirati i pokrenuti scan računala
– Po završetku ponovno pokrenuti računalo

Ovakva vrsta obavijesti prvi se put pojavila u listopadu prošle godine.

Vecernji.hr

Website Apps