Zbog pedagoških standarda koji su u hrvatskim vrtićima trebali već zaživjeti, većina predškolskih ustanova pred teškim je problemom proširenja prostora. Mali se broj vrtića uspio prilagoditi standardima, a najveći je problem novca kojega nema ni u lokalnim samoupravama ni u ministarstvima. U nekoliko baranjskih općina i gradu u planu je gradnja ili dogradnja dječjeg vrtića, a jedino su u Bilju i Čemincu građevinski radnici u poslu. Vrtić Ivančica u Čemincu izgrađen je 2009. godine, a zbog promjene pedagoških standarda i povećanja nataliteta ukazala se potreba za proširenjem objekta. Vrijednost radova je oko 2 milijuna kuna,  rok završetka je trebao biti srpanj ove godine, ali je zbog kiša rok produžen do sredine kolovoza. U prošloj pedagoškoj godini vrtić je pohađalo 60-ak djece, a radove izvodi   darđanska tvrtka Dom. Načelnik općine Čeminac Damir Rešetar tvrdi kako će svi objekti biti spremni do rujna.
Radi se ovih 60-ak kvadrata, a u rujnu će se proširiti mješovita i jaslična skupina, koja će moći primiti dvostruko od dosadašnjih osmero djece. Slijedi zatvaranje krova i opsežni unutarnji radovi na uređenju novog i pregradnji i spajanjem starog dijela vrtića sa novim, rekao je Rešetar.
Broj upisane djece u 7 baranjskih vrtića, kreće se oko 630 i svake godine zanimanje je sve veće, a zbog nedostatka prostora 50-ak djece je stalno na čekanju. Većina baranjskih vrtića je u fazi čekanja boljih uvjeta, odnosno obećanih zgrada u koje bi po novim pedagoškim standardima bila upisana sva zainteresirana djeca. U Bilju je gradnja novog vrtića u tijeku i sada je u fazi iznad temelja. U Dardi se očekuje početak proširenja za mjesec dana, jer je ministarstvo odobrilo 600.000 kuna za prvu fazu gradnje. Prijedlog zgrade novog belomanastirskog vrtića od 25 milijuna kuna ministarstvo je odbacilo kao preskup.

Radio Baranja

Website Apps