Svjetski dan hepatitisa

28. srpnja 2013.

Pod sloganom “To je hepatitis. Upoznaj ga. Suoči se s njime” Hrvatska uz još pedesetak zemalja obilježava Svjetski dan hepatitisa, 28. srpnja.

Svjetski dan hepatitisa / World Hepatitis Day (WHD) obilježava se već desetu godinu za redom u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. U početku je to bio Svjetki dan svjesnosti o hepatitisu / World Hepatitis Awareness Day (WHAD) obilježavan na različite datume, a od 2011. godine, kao službeni dan Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) obilježava se na dan 28. srpnja.

Obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa je dio globalne kampanje koju provodi SZO, a koordinira World Hepatitis Alliance-a (WHA) s ciljem podizanja svjesnosti o virusnim hepatitisima kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila globalno izvješće o prevenciji i kontroli virusnih hepatitisa u zemljama članicama, prema kojemu je u europskoj regiji više od 13 milijuna oboljelih od hepatitisa B i oko 15 milijuna s kroničnim hepatitisom C.

Učestalost je veća kod intravenoznih ovisnika, muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima i seksualnih radnika. Zaražen je jedan od pedeset odraslih, a većina, oko dvije trećine oboljelih od hepatitisa B i C, zabilježeni su u istočnim zemljama.

Ta su dva hepatitisa vodeći uzroci ciroze i karcinoma jetre odgovornih za oko 2,7 posto svih smrti u svijetu, a SZO procjenjuje da će se taj postotak još povećati, rekla je Antoinette Kaić Rak, voditeljica hrvatskog ureda SZO-a.

Svake godine u svijetu umire oko 350 tisuća ljudi zbog bolesti povezanih s hepatitisom C i 600 tisuća zbog hepatitisa B, a samo u Europi njih oko 120 tisuća što je golemo opterećenje za liječenje i zdravstvo, dodala je.

Prema procjenama Hrvatske epidemiološke službe, u Hrvatskoj je oko 39 tisuća zaraženih hepatitisom C, a oko 25 tisuća nositelji su hepatitisa B. Godišnje se, uz visoku stopu izlječivosti, liječi oko 300 bolesnika s hepatitisom C i isto toliko bolesnika s hepatitisom B.

Website Apps