Gotova je nacionalna strategija za obrazovanje i znanost, svojevrsna reforma školstva. Cilj je strategije vratiti učiteljima kultni položaj u društvu. Prvi put uvodi se licenciranje učitelja, imat će bolji položaj i potpunu autonomiju u predavanjima. Piše to u strategiji koja će biti predstavljena sredinom rujna.

Voditelj strategije za obrazovanje, znanost i tehnologiju Neven Budak kazao je da kurikulumi moraju odrediti ishode učenja, a kako će ti ishodi učenja biti postignuti – to će se prepustiti učiteljima, donosi hrt.hr.

Autonomija podrazumijeva i stalnu edukaciju učitelja te uspostavljanje kontrole kvalitete nad sustavom, što za sada ne postoji. Tu kontrolu, saznajemo, provodit će nove agencije za sve razine obrazovanja. No da bi se krug zatvorio, treba promijeniti i način poučavanja učitelja. To, prema Budakovim riječima, znači – moraju se mijenjati i programi na fakultetima.

Za danas je predsjednik Vlade i predsjednik Nacionalnog koordinacijskog tijela za izradu strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Zoran Milanović sazvao sastanak Nacionalnog koordinacijskog tijela. Na sastanku će sudjelovati, među ostalima, potpredsjednici Vlade Milanka Opačić i Branko Grčić, ministri Željko Jovanović, Mirando Mrsić i Gordan Maras, posebni savjetnik predsjednika Vlade za znanost Neven Budak, zamjenici ministara Boris Lalovac, Marijan Cesarik, Berislav Šipuš i Anton Leverić, predstavnici fakulteta, škola, sindikata.

Više pogledajte OVDJE.

Website Apps