Izmjenama zakona iz područja vodoopskrbe i odvodnje, a zbog usklađivanja sa zakonodavstvom EU,  Zakon o financiranju vodnog gospodarstva ukida naplaćivanje naknade za priključenje na javnu infrastrukturu „To znači da nema više obveze plaćanja naknade za priključak općini odnosno gradu što pojeftinjuje sami priključak.“ potvrdio nam je direktor Baranjskog vodovoda, Damir Paulić.

Radi se o jednokratnom izdatku za priključenje, tako primjerice za priključak na kanalizaciju građani Belog Manastira do sada su izdvajali 2.000 kuna naknade i još 1.400 kuna za građevinsku izvedbu priključka. Izmjenama Zakona ova naknada od 2.000 kuna se ukida i ne može se više naplatiti.“ pojašnjava Paulić.  Dodaje i kako je Baranjski vodovod već mnogo ranije predviđao i predlagao nužnost ovakvog pristupa s prijedlozima da jedinice lokalne samouprave za svoja područja ukinu ovu naknadu građanima, što je sada konačno postalo stvarnost, ali kroz zakonske odredbe.

Model  cjelovite odvodnje odnosno mobilnog priključka osigurao je potporu za daljnji investicijski razvoj. U Hrvatskim vodama odobren je plan proširenja pročistača otpadnih voda u Belom Manastiru, jer je postignut zavidan stupanj iskorištenja i funkcioniranja. „Do uvođenja ovog modela pročistač otpadnih voda Belog Manastira radio jedva s 50% kapaciteta, ilegalna djelatnost crpljenja septičkih jama je bila nezaustavljiva, zagađivanje i uništavanje prirode i okoliša nitko nije mogao zaustaviti.“ podsjeća Paulić.

Novim zakonom o vodama također je potpuno ograničeno obavljanje djelatnosti tvrtkama za vodovod osim vodoopskrbe.

Radio Baranja

Website Apps