Od 14. do 18. kolovoza 2013. godine, u Belom Manastiru na  Trgu slobode održat će se 3. Revija filmova podunavskih zemalja, prateća filmska manifestacija Vukovar film festivala.

Revija će biti otvorena u 20 sati, dok će se filmske projekcije glavnih filmova održavati od 21 sat na velikom platnu u šatoru.

Glavni program revije je iznimno jak što potvrđuju dva naslova koja su se okitila nagradama na Berlin film festivalu. Radi se o njemačkom naslovu “Barbara”, Christiana Petzolda, dobitniku Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Izvrstan film o nevoljama istočnonjemačke liječnice koja je po “političkoj” kazni premještena u provincijsku bolnicu. Glavnu ulogu žene koja sanja o bijegu na zapad tumači poznata njemačka glumica Nina Hoss, poznata po ulozi u hit filmu Bijeli Masai.

Druga poslastica za filmofile bit će mađarski film Benedekta Fliegaufa, “Samo vjetar” (Csak a szel), dobitnik Srebrnog medvjeda u kategoriji nagrade žirija. Izuzetno kontroverzan naslov progovara o nasilju nad mađarskim Romima, potisnutim strahovima i daje izuzetan uvid u život jedne autsajderske manjine.

Pored navedenih filmova na programu su i filmovi “Iza brda” i “Tvrd orah”, a kao gostujući film revije najavljujemo najnoviji film Woodya Allena “Rimu s Ljubavlju”.

Program dokumentarnih, eksperimentalnih i kratkih igranih filmova osigurava Hrvatski filmski savez iz vlastite produkcije. Na programu su zanimljivi filmovi poput “Slomljeno krilo”, Petra Krelje i “Nije bilo vitra”, Nike Radić i dr.

Za najmlađe filmoljupce osmišljene su matineja-projekcije (svaki dan u 10 sati), također u dvorani Mikro-kina. Na programu su filmovi poput “Ninja kornjače”, “Pokretni dvorac” i dr.

Zanimljivosti Revije jesu i velika izložba fotografija Hrvatskog fotosaveza pod nazivom”Rode”, kao i nastup članova EuroDance iz Pečuha (u okviru programa otvorenja revije).

Organizaciju revije potpisuje Foto kino klub Baranja-film, a suorganizatori su Centar za kulturu Grada Belog Manastira i HMDK Pelmonostor.

Glavni pokrovitelji revije su: Grad Beli Manastir, Hrvatski audiovizualni centar Zagreb, Discovery film i video Zagreb i Hrvatski filmski savez.

Ulaz je besplatan.

Website Apps