Prvom polovicom kolovoza događa se cvatnja ambrozije jedne od najjačih biljnih alergena. Kako i kod vrućina, nije na odmet ponavljati kako si pomoći

Ambrozija ili kolokvijalno zvana ‘partizanka’ otporan je korov koji se posljednji godina nezaustavljivo širi Hrvatskom stvarajući usput sve više osoba alergičnih na njezin pelud. Barbara Stjepanović sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar kaže kako su vremenske prilike ponajviše vjetar odgovorni za njezinu rasprostranjenost. Najznačajniji utjecaj na prisutnost peluda imaju nestabilni atmosferski uvjeti i dolazak hladnije fronte.

‘Pa upravo stoga se savjetuje da osobe, koje imaju problema s alergijama na pelud ambrozije izlaze u prirodu neposredno nakon obilnije kiše i značajnijeg pada temperature jer je pelud tada prizemljena i zabilježena je najniža koncentracija u zraku.’Alergičari bi se tako trebali informirati o kretanjima koncentracija, iako ažurirane podatke nude samo Zavod Andrija Štampar i osječki Zavod za javno zdravstvo. Trebali bi i izbjegavati izlaske za vrijeme povišenih koncentracija’, naglašava Stjepanović.

Pri povratku kući obavezno promijeniti odjeću, oprati kosu i također da ne suše rublje na zraku u vrijeme najviših koncentracija, ukoliko mogu da prekriju krevete i zatvore prozore u vrijeme najviših koncentracija. Vrlo je važno naglasiti da ukoliko imaju kućne ljubimce zabilježeno je da su oni veliki sakupljači peludnih zrnaca pa da ih redovito četkaju i tuširaju po povratku u kuću.

Grad Osijek na čijem su području neke od najvećih koncentracija ove je godine izdvojio 70 tisuća kuna za suzbijanje ambrozije, a koliko je to važno svjesno je 14 udruga koje su sudjelovale u uklanjanju ovog nezgodnog korova.

‘Obično visoke koncentracije počnu od 15. VIII. i traju negdje do početka devetog mjeseca . Prvi drugi tjedan u devetom mjesecu su visoke koncentracije. To je više od 30 zrnaca peluda po kubičnom metru zraka. Ta koncentracija kod svih alergičara izaziva pojavu simptoma’. U Zavodu za javno zdravstvo napominju kako je sada kasno za uklanjanje ambrozije jer se diranjem oslobađa još više peluda. Podsjećaju sve osjetljive da posjete doktora nakon pojave simptoma.

Tportal.hr

Website Apps