Baranjski seljaci predvođeni predsjednikom udruge ‘Baranjska brazda‘ Petrom Pranjićem nakon neuspjelog sastanka u Zagrebu krenuli su pod policijskom pratnjom na ”vožnju upozorenja” do Darde kako bi usporili promet, a za petak točno u podne najavili blokadu državne ceste D7 u Čemincu. „Pozivamo sve ratare, stočare, voćare, sve seljake neka nam iskažu podršku, izađu s traktorima na punkt u Čemincu i stanu u red jer smo na dobrom putu za ostvarenje naših zahtjeva.“ rekao nam je Pranjić i dodao kako su se prosvjedu priključili poljoprivrednici iz gotovo svih baranjskih sela.

Sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore završio je u četvrtak poslijepodne bez dogovora, a predložen je novi sastanak za 12. kolovoza. Na tom bi se sastanku između ostalog trebalo razgovarati i s predstavnicima otkupljivača pšenice oko otkupne cijene, budući je cijena koju trenutno nude, neprihvatljiva.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Iz Hrvatske poljoprivredne komore poručuju kako je isplaćeno 35 posto manje poticaja, a poljoprivreda je bez tih novaca u katastrofi. Očekuju da će ministar pripremiti rješenja za ponedjeljak, voljeli bi da se pojave i premijer i ministar financija.

Radio Baranja

Website Apps