Crne hrvatske statistike pokazuju kako je oko 20% ukupne populacije mladih u Hrvatskoj, koja broji oko 800.000 mladih, u povećanom riziku od siromaštva

Mladi se u Hrvatskoj često nazivaju izgubljenom generacijom. Veliki je broj onih koji Hrvatsku napuštaju ili je planiraju napustiti, a po broju nezaposlenosti kod mladih jedni smo od vodećih u EU.

Mreža mladih Hrvatske jučer je u povodu Međunarodnog dana mladih na Markovu trgu održala performans kako bi upozorila na loš položaj mladih u Hrvatskoj. Naglasili su kako je veliki problem mladih manjak perspektive i mogućnosti.

Naime, kako tvrde u toj organizaciji, statistike pokazuju kako je oko 20% ukupne populacije mladih u Hrvatskoj, koja broji oko 800.000 mladih, u povećanom riziku od siromaštva. Stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj među najvišima je u EU – nezaposleno je 115.000 mladih.

S obzirom na to da su istraživanja pokazala da mladi slabijeg imovinskog stanja imaju upravo zbog toga i smanjenu šansu za zaposlenje, velik broj mladih se nalazi u začaranom krugu slabog imovinskog stanja, smanjenih prilika za zaposlenje te time uopće smanjenih prilika za vlastitu autonomiju. Autonomija mladih podrazumijeva da mladi ljudi odlaze iz roditeljskog doma, da se zapošljavaju, da zasnivaju obitelj ukoliko to žele, da se stambeno zbrinjavaju te da dostojanstveno ostvare prijelaz u svijet odraslih, a što je mladima u Hrvatskoj otežano, da ne kažemo onemogućeno. Također, iz istih razloga, mladi nemaju ni mogućnosti tražiti zaposlenje izvan države, tj. i taj izbor im je oduzet – zaključili su u obraćanju javnosti te upozorili da se položaju mladih u RH još uvijek sne pristupa sustavno, strateški ni s vizijom budućnosti.

Iz tih razloga, Mreža mladih je održala performans na simboličnom mjestu, kako bi uprizorila loše stanje gdje je jedna petina mladih u riziku od siromaštva. Od pet mladih, jedna osoba je nosila crvenu majicu, što znači da nema mogućnosti, dok ih druge osobe u zelenim majicama imaju.
Mreža mladih pozvala je vladu na rješavanje problema, ali ne, kako su rekli, vatrogasnim, već sustavnim mjerama. Očekuju skoru izradu novog Nacionalnog programa za mlade te Zakon o mladima.
Website Apps