U rastućoj osječkoj Werkosgrupi, naslonjenoj uglavnom na građevinarstvo, prije sedam godina odlučili su dio svojega budućeg poslovanja i investiranja, tada bez mnogo znanja o tome i bez hektara vlastitog zemljišta, orijentirati i prema poljoprivredi, s fokusom na voćarstvo.

Ako je cijeniti prema do sada na tom području poslovanja učinjenom, onda se slobodno može reći da je postignuto doista mnogo, čak daleko više nego što su to i najoptimističniji planovi mogli predvidjeti. Danas su Baranjski voćnjaci d.o.o, sa sjedištem u Kneževim Vinogradima, društvo u okviru kojega Werkosgrupa i dalje razvija i upotpunjuje svoju poljoprivrednu djelatnost. Na 110 hektara okrupnjenog zemljišta od velikog broja privatnih vlasnika u podnožju Baranjske kose, zasađeno je 75 hektara najsuvremenijih plantaža jabuka i 35 hektara breskve i nektarine, dok se rasadnik voćnih sadnica prostire na otprilike 30-ak hektara.

Uz svu potrebnu najsuvremeniju opremu i mehanizaciju za rad na plantažama, upravo se kraju privode i radovi na gradnji najsuvremenijeg velebnog objekta za preradu i skladištenje voća u Kneževim Vinogradima, vrijednog približno četiri milijuna eura, u kojemu je već započeo probni rad, a svečano otvaranje bit će za približno mjesec dana. A da priča o uspješnom rastu i razvitku nove tvrtke dobije i završni okvir, valja istaknuti da u njoj već u prosjeku radi 80 dobro obučenih djelatnika, od kojih i šest visokoobrazovanih i stručnih voćarskih tehnologa, dok u razdobljima kada su sezonski radovi u voćnjacima u zenitu, broj zaposlenih penje se i na 180.

Visokokvalitetne sadnice konkurentne i u EU

– Čitav taj naš poduzetnički pothvat i želju za ulaganjem u proizvodnju započeli smo zapravo u suradnji s etabliranim europskim stručnjacima s područja rasadničarstva i uspostavom malog probnog rasadnika za proizvodnju visokokvalitetnog sadnog materijala, prvog na ovim prostorima. Vrlo brzo pokazalo se kako postoji veliki interes za takvu proizvodnju ne samo u RH, nego i u široj regiji, te smo u roku od dvije godine kvalitetom i kvantitetom dosegli razinu najvećih europskih proizvođača. Trenutačno u dvogodišnjem ciklusu proizvodimo gotovo 600.000 KNIP sadnica, koje su bezvirusne i certificirane, te su na taj način u samom vrhu europske ponude sadnog materijala, veli nam dipl. ekonomist Nikola Velicki, direktor Baranjskih voćnjaka.

Pritom ističe zadovoljstvo što značajan dio sadnica izvoze u Belgiju, Nizozemsku, Italiju, Poljsku, Azerbajdžan, Srbiju, BiH, Sloveniju i Makedoniju. Posebice su zadovoljni činjenicom kako njihove sadnice izvoze upravo u zemlje koje su zapravo pioniri takve proizvodnje (Italija i Nizozemska), te ravnopravno konkuriraju proizvođačima koji su u toj djelatnosti prisutni i više od 50 godina.

-Nadalje, ugovaranje velikih projekata u primjerice Srbiji, zemlji koja trenutačno najviše ulaže u suvremene nasade jabuke, jasno pokazuje da je u konkurenciji s najjačim europskim rasadnicima naša hrvatska sadnica i tehnologija proizvodnje iznimno konkurentna, ističe Velicki.

A to nije slučajno jer, koristeći se najsuvremenijim tehnologijama i iskustvima te radom u skladu s propisima i standardima rasadničarske proizvodnje u EU, njihov rasadnik proizvodi visokokvalitetan bezvirusni, certificirani sadni materijal, s dobivenom licencom za proizvodnju od samih nositelja oplemenjivačkih prava svake sorte, bez čega, usput recimo, budući izvoz voća iz Hrvatske na ostalo tržište EU neće biti moguć. Uz to, u suradnji s inozemnim partnerima, ponudu su također proširili na najtraženije sorte i klonske selekcije jabuka trenutačno prisutne na europskom tržištu.

Ništa nije prepušteno slučaju

Same plantaže Baranjskih voćnjaka posebna su pak priča. Na cijeloj njihovoj površini postavljena je zaštitna mreža protiv tuče i sustav navodnjavanja “kap po kap”, kao i sustav za zaštitu od mraza.

– Sve je to pretpostavka za osiguranje kontinuiteta i kvalitete proizvodnje, visokog prinosa i, u konačnici, isplativosti cijele investicije. Uz takvu smo si infrastrukturu, kao i posađeni visokokvalitetni sadni materijal iz vlastite rasadničarske proizvodnje, osigurali brzi ulazak u visoku rodnost, odnosno raniji povrat investicije, veli Velicki. Dodaje da je njihov proizvodni sortiment jabuke iznimno tražen i pažljivo biran te da je zbog toga, ali i izostanka idareda kao tržišno slabo cijenjene sorte, stvoren snažan temelj konkurentnosti na vrlo zahtjevnom tržištu europskih potrošača.

Prinosi iznad očekivanja

Nakon uspješne i bogate ovogodišnje berbe breskvi i nektarina, za nekoliko dana na plantažama Baranjskih voćnjaka započet će i ovogodišnja berba jabuka, prvo sorte gala, a potom i ostalih.

– Prinosi će biti iznad svih očekivanja. Iako je godina bila sušna, a područje naših plantaža zahvatili su i ledonosni oblaci, uz uporabu zaštitih mreža i navodnjavanja, uspjeli smo sačuvati sav naš urod i iznimno visoku kvalitetu plodova. Na voćnjacima koji su u trećoj godini očekujemo urod od čak 70 tona po hektaru, što je daleko iznad hrvatskog prosjeka voćnjaka, čak i u punoj rodnosti, kaže Velicki.

Dodaje da je, gledajući iz tehnološkog kuta, ono na što su posebno ponosni, činjenica kako na tolikoj tonaži deset dana prije berbe imaju zasigurno više od 90 posto prve klase prema kriteriju čistoće i veličine ploda, ali i činjenica kako već sada broj i kvaliteta novih rodnih grana i pupova garantira još veći urod 2014. godine. Pritom očekuju ovogodišnji ukupan uroda jabuka od približno 2.000 tona.

 

Najsofisticiranija ULO-DCA hladnjača

Sve će se te količine uskladištiti u novi objekt za preradu i skladištenje voća s trenutačno najsofisticiranijom ULO-DCA tehnologijom za skladištenje jabuka čiju gradnju upravo završavaju. Objekt je opremljen i najsuvremenijom opremom za sortiranje i pakiranje voća koja plodove klasira prema veličini, težini, postotku boje i obliku. Osim toga, u novom objektu također će se proizvoditi prirodni sok od jabuke i breskve, koji će inače malo vrijednom industrijskom voću, nakon prerade dati visoku dodanu vrijednost. To je trenutačno i jedna od najvećih hrvatskih gospodarskih investicija u agraru, koju će s 11,2 milijuna kuna povrata sufinancirati i EU kroz IPARD fond. Zanimljiva je i činjenica kako je sam projekt od IPARD fonda ocijenjen s maksimalnih 100 bodova.

Nikola VUKADINOVIĆ
Website Apps