JESEN U BARANJI

23. rujna 2013.

 

BELI MANASTIR – Izložbom “Multikulti u Baranji i Belom Manastiru” počela je tradicionalna manifestacija Jesen u Baranji, koju su, tijekom vikenda, uspješno suorganizirali TZ Baranje i udruga Jesen u Baranji, uz potporu Grada Belog Manastira, Osječko-baranjske županije i ostalih manjih sponzora. Kako su istaknuli organizatori, naglasak ovogodišnje manifestacije bio je na multikulturalnosti. Predstavile su se tako posjetiteljima nacionalne manjine koje žive u Belom Manastiru, a dio njihove tradicije i kulturne baštine moglo se vidjeti na štandovima postavljenim na središnjem trgu. Istovremeno, u velikom šatoru održavale su se kreativne radionice za najmlađe Belomanastirce.

Središnji događaj prvog dana Jeseni u Baranji bilo je Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju ribljeg paprikaša, koje se preselilo na sjeverni dio središnjeg trga. Ovo, zasigurno najveće baranjsko natjecanje, okupilo je 72 kuhara iz raznih dijelova Baranje i Slavonije, a simboličnim paljenjem vatre ispod kotlića otvorili su ga župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Svaki je kuhar dobio tri kilograma šarana, a tročlana komisija na čelu s Arpadom Šipecom zaključila je kako ih je najbolje sa začinima sljubio Željko Turalija iz Valpova. Zanimljivo je da su priznanja za drugo odnosno treće mjesto završila u istoj obitelji. “Srebro” je, naime, pripalo Miodragu Petričeviću, a “bronca” njegovoj kćerki Miji. Ugodna noć, dobri fiševi te glazba tamburaških skupina Pleter i Tamburaši slavonske krvi “krivi” su što se kući nikome nije žurilo pa je zabava potrajala do sitnih sati.

Subota je, pak, bila u znaku konja i konjičkih natjecanja. Svatovske zaprege mimohodile su gradskim ulicama, a cilj im je bilo belomanastirsko sajmište, gdje su, u organizaciji Konjogojske udruge Baranja iz Branjinog Vrha, održana natjecanja u brzini, tehnici i preciznosti prolaska stazom. Proglašene su i najljepše zaprege, jahač i jahačica, a na natjecanjima su, osim domaćina, sudjelovale udruge iz Laslova, Ernestinova, Vukovara, Širkog Polja, Đakova, Suze i Iloka. Poslijepodnevni i večernji sati prošli su u znaku kulturno-umjetničkog i zabavnog programa. Nastupili su HKUD Beli Manastir, SKUD Jovan Lazić i MKUD Talicska, koje su kasnije zamijenili tamburaši iz skupina Sokoli, odnosno Rampaš.

 

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps