Nove predstave ovaj vikend

12. rujna 2013.


BELI MANASTIR
– Proteklog vikenda svečano je neobičnim preformansom otvoren 4. Međunarodni festival kazališnog stvaralaštva Beli Manastir 2013.

U organizaciji Gradskog kazališta Beli Manastir, koji su kao domaćini posjetiteljima pripremili otvorenje izvan klasičnog „dobro veče“, festival je po 4.put zaživio u jednom baranjskom gradu koji gotovo jedno stoljeće iza sebe nosi bogatu povijest kazališnog amaterizma. Obučeni kao praljudi, glumce su sve moguće prirodne sile pokušavale zaustaviti u želji za glumom od grmljavina, kiša, oluja do predstavnika zakona, pa na kraju završavanju iza drvenih rešetaka. Na iznenađenje publike, gradonačelnik Ivan Doboš u jednom je trenutku ustao iz publike, popeo se na pozornicu i dao im ručnu pilu, pomoću koje su praljudi ipak dočekali slobodu i uz veliki crveni transparent svima poželjeli dobrodošlicu. Odmah nakon otvorenja, izvedena je i prva predstava, komedija “Sve o ženama” Mire Gavrana, u izvedbi KUD-a “Primorka” iz Krasice kod Bakra, a u nedjelju obrada britanske kultne serije “Alo, alo” KUD-a “Branko Radičević iz Pačetina. Nadolazeći vikend bit će u znaku tri predstave i to već u petak, 13.rujna, Amatersko pozorište „Branislav Nušić“, Šid, Srbija u drami „Želim da se oslobodim“, u subotu po prvi puta u Baranju dolazi Sinjsko pučko kazalište s „Pričom iz trgovačkog centra“ , a nedjelja je rezervirana za monodramu izvan konkurencije, „Ispovijed“, Branka Katalinića.
“Želim da se oslobodim” je kazališna predstava sa suvremenom tematikom – o nasilju u obitelji. Ispovijest je to 12 žena koje su žrtve nasilja. Angažirana, edukativna, potresna predstava o nasilju, pri tom dokumentarno svedena, vizualno profinjena. Redatelj Cvetin Aničić odlučio je da o nasilju pričaju mlade djevojke kao da su one same žrtve nasilja na mjestu zločina, kao prikovane za njega. Mjesto zločina označeno je policijskim vrpcama, ogradeno od gledališta i taj četvrti zid čini žrtve nasilja nedodirljivima. Kao da nam govore “mi smo sada sigurne, više nas ne možete povrijediti”. Predstava “Želim da se oslobodim” prošle godine osvojila je drugo mjesto na republičkom natjecanju u Srbiji među 460 kazališta. Predstava je osim u susjednim zemljama gostovala i u austrijskom gradu Linzu. Priče su njihove improvizacije na zadanu temu. Koristeći članke iz novina, nastaju potpuno dokumentarni iskazi koji su scenski oblikovani i podvučeni glazbom. One traže slobodu života i slobodu govora koja im je zabranjena. Sve su različitih profesija od odvjetnice do radnice u tvornici, različiti su im karakteri i osobine, ali problem je isti.
One sad ne traže ništa više od jednog zagrljaja s publikom
.

 

Primorci oduševljeni napustili Baranju

Primorsko kazalište iz Krasice po drugi je puta gostovalo u Belom Manastiru. Nakon što su pod dojmom protekle godine otišli s festivala s nagradom za najbolju scenografiju ove su se godine vratili puni očekivanja. Po njihovoj želji domaćini su im organizirali posjet OPG-u Bošnjak u Branjinom Vrhu gdje su im dočekale čari domaćeg baranjskog doručka kao i obilazak OPG-a, potom izleti na Vinske ceste Baranje, u dvorac Tikveš, Kopački rit i Vukovar, kojeg su krasičanski glumci napustili rasplakani pod dojmom posjeta Ovčari.

NAGRADNA IGRA

Portal Baranja.hr, u suradnji s Gradskim kazalištem Beli Manastir će vama dragi naši čitatelji omogućiti besplatno prisustvovanje predstavama na festivalu. Sve što trebate učiniti je kliknuti preporuči ispod članka te nam poslati mail na baranja.portal@gmail.com sa vašim imenom i prezimenom te nazivom predstave na koju želite ići. Za svaku predstavu dijelimo 2×2 ulaznice tako da se bolje požurite !

13.09. AMATERSKO POZORIŠTE „BRANISLAV NUŠIĆ“, ŠID, SRBIJA – „Želim da se oslobodim“, drama

Dobitnice: Aleksandra Dvornić(1×2) i Nera Vulić(1×2)

14.09. SINJSKO PUČKO KAZALIŠTE – „Priča iz trgovačkog centra“, satirična drama

 

15.09. BRANKO KATALINIĆ – ISPOVJED, monodrama


Next Post
»
Website Apps