VELIKI INTERES

20. rujna 2013.

I do 30 Osječana dnevno raspituje se kod Enise Kifer, jedne od tri EURES savjetnice u Hrvatskoj za rad u zemljama Europske unije. Među onima koji žele napustiti Hrvatsku nisu samo mladi ljudi.

Mnogi osobno dolaze u osječki Zavod za zapošljavanje, drugi se građani za rad u inozemstvu raspituju preko e-maila, kao i telefonski. Mogućnost da savjet oko rada u Europskoj uniji dobiju i oni koji nisu evidentirani na Zavodu povećava broj zainteresiranih pa tako Enise Kifer kaže kako rad u EU jednako privlači i Osječane koji su pred mirovinom, kao i one koji su tek izišli iz srednjoškolskih klupa.

“Nema nikakvog pravila o kategoriji onih koji dolaze k meni po savjet, tako da među njima može biti i već zaposlenih osoba. Interes je doista velik, a informaciju može dobiti tko god želi. Ja sam kao EURES savjetnica u kontaktu s ostalim savjetnicima u EURES mreži, a kad imamo informaciju o kakvoj potrebi europskih poslodavaca za našim radnicima, mi također o tome obavijestimo i na oglasnoj ploči Zavoda te na našoj web stranici tako da su informacije dostupne svima”, pojasnila je Kifer za Glas Slavonije.

Najpoželjnija Njemačka

Dodaje da najviše potražnje za hrvatskim radnicima stiže iz Švedske, Danske, Njemačke i Austrije, dok se Osječani najčešće raspituju za rad u Njemačkoj s kojom osječki Zavod ima dugu bilateralnu suradnju.

Mnogima su zanimljive i ostale skandinavske zemlje, te Irska i Velika Britanija.

I.B./Glas Slavonije
20.09.2013.
Website Apps