Nema mjesta za izlazak

17. listopada 2013.

BATINA – Jedino baranjsko mjesto na Dunavu u posljednje vrijeme jednostavno “nije suđeno” za ugostitelje i slične turističke djelatnike. Tek nedavno je u središtu Batine otvoren cafe-bar, koji je konačno ponudio mogućnost ispijanja kave s poglednom na Dunav. Na žalost, to je sve što se turističke ponude povezane s ugostiteljstvom tiče. Već drugu godinu ne radi Čarda na Zelenom otoku, a zatvorena je i kušaonica vina tvrtke Kronos – Vina Kalazić, koja se nalazila podno monumentalnog Augustinčićeva Spomenika pobjedi. I dok se oko zelenootočke Čarde najmoprimac i najmodavatelj Općina Draž još uvijek “prepucavaju” pa sve skupa može (ali i ne mora) dobiti sudski epilog, stvar oko kušaonice vina je “čista”.

spomenici-02

– Sve svoje obveze prema Općini izvšio sam i odlučio izaći iz najma – kaže Slavko Kalazić, poznati i nagrađivani baranjski vinar, spominjuće brojne razloge. U prvom redu, kaže, mali je broj gostiju budući da na spomenički kompleks, jedan od najljepših baranjskih vidikovaca, iz nerazumljivih razloga, u prosjeku organizirano stižu samo dva autobusa gostiju mjesečno. Nadalje, ističe kako je riječ bila o kušaonici vina, a ne cafe-baru, dakle objektu s točno određenom ponudom, koja nije za, primjerice, mlađu populaciju. Dio priče, kaže, vezan je i uz nerazumijevanje Općine, prije svega kada je riječ o ulaganju.

– Objekt je potrebno urediti i u njega dosta uložiti. Međutim, kako da ulažem u nešto što nije moje – pita se, dodajući da su neke teškoće uspjeli prebroditi, ali više nije išlo.

Veliki problem je, nastavlja, vodovod. Tvrdi kako nije mogao raditi zbog toga što je domarova supruga isključivala vodu kada joj se suprug odlučio tuširati i sličnih banalnosti. Problema je, zbog električne energije, bilo i s vinarijom, smještenom nekoliko stotina metara od spomenika… Stoga je okrenuo ploču. I otišao u susjednu općinu Kneževi Vinogradi.

– Odlučili smo graditi novu vinariju u sklopu koje će biti kušaonica. Mjesto je već izabrano, 800-tinjak metara udaljeno od Zmajevca, neposredno uz prometnicu Zmajevac – Batina, blizu nekadašnjeg beljskog voćnjaka – priča Kalazić, napominjući kako je zbog nove investicije realizirao povoljan kredit kod HBOR-a u iznosu od 4 milijuna kuna. Vinarija i kušaonica, kapaciteta 50-ak ljudi, trebale bi biti gotove do ljeta iduće godine Nova Kalazićeva vinarija bit će kapaciteta 200.000 litara vina. Opremu će preseliti iz stare vinarije, tako da neće biti potrebna dodatna ulaganja. “Gradnja vinarije počet će nakon što ishodimo elektroenergetsku suglasnost, koja, pak, prethodi izdavanju građevinske dozvole”, objašnjava Kalazić.
Batina

preuzeto: I. Getto

Website Apps