PRODAJA DRŽAVNIH NEKRETNINA

22. listopada 2013.

Država će bez javnog nadmetanja moći prodati svoje stanove i poslovne prostore građanima kojima ih je dala u najam ili zakup. Ipak, nijedna nekretnina u vlasništvu države ne bi smjela, makar nije bilo javnog nadmetanja, biti prodana ispod tržišne cijene.

 

Uvjet je i to da između države i građanina postoji potpisan ugovor koji je na snazi najmanje pet godina, da su korisnici uredno ispunjavali sve odredbe ugovora te da se protiv njih ne vodi postupak radi iseljenja, piše Novi list.Izgradnja_i_prodaja_stanova-e1337938064260
Podrazumijeva se i da su ti građani uredno plaćali i sve ostale, pa tako i režijske obveze, vezane uz te nekretnine. Nije rijedak slučaj da je pojedino ministarstvo ili neka druga državna institucija dala u zakup poslovni prostor, ali da godinama nije uspijevala naplatiti zakup i da za taj prostor nisu plaćani režijski troškovi.

Prema nekim procjenama, tako bi stanove za koje državi plaćaju najam moglo otkupiti oko 1.800 građana, a što se tiče poslovnih prostora, riječ je o najmanje petstotinjak obrtnika.

Pravo prvokupa za one bez ugovora

Država će dati određenu povlasticu i onima koji su u posjedu njezinih stanova, iako za to nemaju ugovore o korištenju.

Država će im omogućiti jedino to da imaju pravo prvokupa, ali će ga doista moći koristi ako je njihova ponuda financijski jaka kao i najboljaponud pristigla na nadmetanje, što znači da i sami moraju ponuditi najbolju cijenu. Uvjet da to pravo prvokupa koriste je da su u posjedu stana najmanje 10 godina i da su uredno plaćali sve obveze za te stanove. Sigurno je riječ o stotinama slučajeva u kojima su državni stanovi useljeni, a da stanari, zapravo, nemaju ugovore o korištenju.

novi list

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps