BELI MANASTIR – Jedna od najstarijih škola za djecu s posebnim potrebama na području Osječko-baranjske županije (a možda i šire), sigurno je ona u Belom Manastiru, koja djeluje pri OŠ Dr. Franje Tuđmana. U gotovo pet desetljeća postojanja, pohađalo ju je na stotine učenika iz raznih krajeva Baranje, budući da je jedina u regiji između Dunava, Drave i Mađarske.

– Odlukom Izvršnog vijeća tadašnje Općine Beli Manastir škola je, pri već postojećoj osnovnoj školi tadašnjeg naziva Jovan Lazić, osnovana 1967. godine. Prvi odjel imao je četiri učenika, a o njima skrbila se voditeljica Ljubica Fišeković, koja je u školi ”zaradila” i mirovinu – priča Ivan Vukelić, belomanastirski defektolog i dojučerašnji voditelj škole (ovih dana odlazi u mirovinu pa je ”dirigentsku palicu” prepustio mlađima), napominjući kako su prije zakoni bili drugačiji pa su školu pohađala i djeca s lakšim poteškoćama, što danas nije slučaj. djeca-s-posebnim-potrebama

– U ovu je školu znalo ići i po 104 učenika u jednoj generaciji, dok se brojka u godinama poslije mirne reintegracije kreće od 35 do 42 učenika – kaže, objašnjavajući kako se djeca upisuju po rješenju stručnog povjerenstva koje vrši posebnu procjenu. Nakon školovanja, većina ih kreće u neku od osječkih obrtničkih srednjih škola.

– Radim ovdje već 42 godine i mogu reći da je veliki broj mojih bivših učenika uspio u životu. Srećem ih na ulici, prilaze mi, pričaju kako su dobili djecu, zaposlili se pa čak i osnovali svoju tvrtku. Tek tada doživim zadovoljštinu, jer vidim njihov napredak koji se kratkoročno, tijekom školovanja, baš i ne može jasno primijetiti – naglašava Vukelić, dodajući da je riječ o djeci koja su izuzetno savjesna i veliki radnici.

Nova školska voditeljica, Svjetlana Ivković, ističe kako školu trenutačno polazi 37 djece u osam razrednih odjela (od 1. do 8. razreda). Jučer su, već treći put, obilježili Dan posebnih odjela, organiziravši štafetne igre, nogometno natjecanje i prigodan program. U goste su pozvali učenike i nastavnike srodnih škola iz Osijeka i Vukovara, a obilježavanju su nazočili i belomanastirski gradski čelnici.I.Getto

Website Apps