Završetak ovogodišnje berbe graševine u beljskim vinogradima obilježen je u petak navečer prvim Zlatnim danom graševine. U Starom podrumu Vina Belja, u Kneževim Vinogradima, na svečanosti, u petak na večer, okupio se velik broj gostiju i ljubitelja graševine – najvažnijeg vina u Hrvatskoj po kojoj je poznata Slavonija i Baranja te vinarija Belja.DWWA-NEW-LOGO-GENERIC

Među gostima je, vrijedi napomenuti, bio i Steven Spurrier, urednik čuvenog Decantera i jedan od najvećih vinskih kritičara i publicista u svijetu, koji je prvi put posjetio Baranju. Bio je tu i Tony Hodges, poznati menadžer, tvorac projekta Vina Croatia Vina Mosaica te branda Princ hrvatskoga Podunavlja Vina Belje, inače veliki zaljubljenik u Hrvatsku.

Prvi Zlatni dan graševine, koji bi trebao postati tradicionalna manifestacija, bio je prigoda za predstavljanje Vinskog dvora Princa hrvatskog Podunavlja, kluba ljubitelja beljskih vina koji bi trebao aktivno sudjelovati u promociji graševine iz Podunavlja. Na svečanosti su proglašeni i prvi počasni članovi Vinskog dvora – Steven Spurrier, Tony Hodges, Viktor Bijelić i Goran Pajnić. th_698a5a24de2563009fd82b102fc00afc_vina_croatia_rotatorPozdravljajući goste, predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić istaknuo je kako je Belje izraslo u ozbiljnu kompaniju, jer je u tu tvrtku, od kada ju je preuzeo Agrokor, uloženo 2,3 milijarde kuna. Posebice je istaknuo značaj proizvodnje vina u Belju te gradnje nove, najsuvremenije vinarije u ovom dijelu svijeta. Degustaciju biranih beljskih graševina, uz sljubljivanje s gastronomskim specijalitetima, dopunjavao je glavni enolog Belja Marijan Knežević, ističući posebnosti vina koja su gosti kušali.

Igor MIKULIĆ
Website Apps