BELI MANASTIR – Približno 1.900 jedinki ptica prebrojeno je na području Parka prirode Kopački rit tijekom nedavno završenog 20. europskog promatranja ptica koje su u Hrvatskoj zajednički vodili Hrvatsko društvo za zaštitu ptica, u kontinentalnom dijelu, i BIOM, na područjima uz jadransku obalu. Unatoč lošem vremenu, na dvadesetak lokacija odazvalo mu se više desetaka ljubitelja prirode, pri čemu je uočeno 138 vrsta ptica, odnosno više od 17.000 jedinki.

111001-kopacki-r

– Kao u cijeloj Europi, i u Hrvatskoj je djelovanjem udruga za zaštitu prirode, uz veliku pomoć ljubitelja prirode iz cijele zemlje, obilježena velika migracija ptica koja obuhvaća tri kontinenta – Aziju, Europu i Afriku – ističe Darko Podravec, predsjednik HDZZP-a, naglašavajući kako se radi o velikoj i zanimljivoj akciji, kojoj se, prema Europskom izvješću promatranja ptica, odazvalo više od 19.000 osoba iz 30 europskih država, koje su proteklog vikenda uočile više od 2,4 milijuna ptica.

– Mnoge od njih su rijetke i ugrožene vrste, a neke je već sada u nekim zemljama moguće vidjeti tek slučajno, u vrijeme preleta iz očuvanih gnjezdilišta preko odmarališta do očuvanih zimovališta – kaže, naglašavajući kako se, od rjeđih ugroženih vrsta na europskoj razini, na području Kopačkog rita mogu izdvojiti divlje guske (Anser anser).

Pocni_upoznavati_ptice

Tvrdi kako je spomenuta vrsta, ali i mali vranci s delte Neretve, patke njorke s našičkih ribnjaka, močvarna sova iz Ornitološkog rezervata Sava-Strmec te orlovi štekavci na ribnjacima duž rijeke Česme dokaz da je Hrvatska vrlo važna karika u seobi ptica selica, ali i kao zimovalište za one vrste koje kod nas dočekuju proljeće prije povratka na daleki sjever. Inače, na području Kopačkog rita uočeno je najviše divljih gusaka, velikih i malih vranaca (kormorana), gačaca te velikih bijelih čaplji.

Guerra también ambiental 4

Ovogodišnje europsko promatranje ptica održavalo se pod vodstvom BirdLife Internationala. Organizacije koje provode projekte zaštite prirode na nacionalnim razinama, naglašava Podravec, udružuju se svake godine kako bi zajednički istupile u javnost i skrenule pozornost na potrebu za očuvanje staništa u cijelom svijetu. I. Getto

Website Apps