Osamnaesti je studenoga – dan kad se sjećamo žrtve Vukovara za slobodu i neovisnost Hrvatske. Prvi put nakon događaja koji su bili posebno burni u protekla dva i pol mjeseca zbog pokušaja uvođenja dvojezičnosti u taj grad, Kolona sjećanja nije jedinstvena. Državni vrh odustao je od sudjelovanja u Koloni sjećanja jer im je druga kolona koju je poveo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i koja je krenula odmah nakon minute šutnje blokirala put te su se uputili prema Ovčari. Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, s tugom u glasu izjavio je: “Jedino sveto što smo imali bila je ova kolona”.

Državni protokol odustao je od Kolone sjećanja te tako poslao poruku da su spriječeni da hodaju ulicama Vukovara. Naime, službena Kolona sjećanja, kretala se prema Memorijalnom groblju iza “vukovarske” kolone te je u jednom trenutku blokirana, uz jasnu poruku da se na taj način čini razlika između hrvatskog Vukovara i onoga koji to nije. Državni vrh i sudionici službenog protokol odlučili su na mjestu masovne grobnice na Ovčari položiti vijenac. Ne ide se na silu. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara kolonu je doživio kao utakmicu, rekao je premijer Zoran Milanović. Predsjednik Ivo Josipović rekao je da je na djelu očito “opstrukcija” i da će se povući iz pijeteta prema Vukovaru. Josipović je novinarima izjavio kako je pijetet u srcima državnih dužnosnika, on postoji i nitko ga ne može uništiti.

Kolona sjećanja koju je formirao Strožer za obranu hrvatskoga Vukovara krenula je središtem grada prema Memorijalnom groblju dok je u dvorištu vukovarske Opće bolnice trajao komemorativni program na kojem se okupio cijeli državni vrh. Na skupu su i saborski zastupnici, đakovački i osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić te brojni drugi visoki crkveni dužnosnici, članovi diplomatskog zbora akreditirani u Hrvatskoj kao i čelnici i predstavnici brojnih stradalničkih i braniteljskih udruga te političkih stranaka. Među nazočnima su i ratni zapovjednici obrane Vukovara 1991. godine Mile Dedaković i Tomislav Merčep.

Kolona iz bolnice krenula je kasnije i na mjestu gdje su se trebale spojiti dvije kolone državnim je dužnosnicima blokirano uključivanje.

“Danas je najvažnije da smo tu radi pijeteta, radi sućuti prema svima koji su stradali u Vukovaru, prema Vukovaru kao gradu, koji je podnio najveću žrtvu u Domovinskom ratu. Kako će to obilježiti to je njegova stvar, ali mislim da su osjećaji zajednički”, poručio je predsjednik Ivo Josipović.

vukovar4_25b242741e.png

U Vukovar je stigao i Ante Gotovina sa svojim suborcima, generalima Mladenom Markačem i Ivanom Čermakom. Oni su u koloni koju je poveo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara.

fah-hb180841vukovargenerali.jpg

“Vukovar je grad heroj, danas smo se došli pokloniti žrtvi ovog grada i ljudima, odati počast braći i sestrama, oni su se borili za svoje domove i i našu domovinu. Ja sam tada, te 1991. godine bio na zapadno-slavonskom ratištu. Kada smo čuli za pad Vukovara, bilo nam je to psihološki jako teško podnijeti. Ali uzdigli smo se, ustrojili i uspjeli. Uspjet ćemo i danas i sutra”, rekao je Gotovina. Na pitanje reporterke HTV-a kako komentira Haag, Gotovina kaže: “Haag pripada povijesti! I Domovinski rat pripada povijesti”. “Uređeno demokratsko društvo, gospodarski prosperitet, to je ono što nam danas treba. I to možemo postići samo ako budemo svi zajedno”, poručio je Gotovina iz Vukovara.

markacht3490.jpg

Čermak je rekao kako nisu došli u Vukovar zbog podjele. “Došli smo zajedno s narodom odati počast gradu heroju. Da nije bilo Vukovara ne bi bilo ni Hrvatske”, rekao je Čermak. “Došli smo samo biti uz ovaj narod. Tužni smo … nismo samo sa žrtvama Vukovara, sa žrtvama smo cijele Hrvatske”, rekao je Markač. Trebamo reći tko nam je to učinio, napokon moramo glasno reći tko je bio agresor, naglasio je general Markač.

Za žrtve Vukovara, koji su na današnji dan 1991. godine okupirale tzv. JNA i paravojne postrojbe, gore svijeće na svim mjestima stradanja u tom gradu.

Radio Osijek

Website Apps