BELI MANASTIR – Sukladno prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kontinentalnoj Hrvatskoj, pa tako i u Baranji, prvi snijeg mogao bi pasti već u nedjelju i ponedjeljak. Jutarnje temperature spustit će se na nulu, a one dnevne kretat će se od 2 do 9 stupnjeva. Signal je to vozačima da pripreme zimsku opremu, ali i zimskim službama da “otkonzerviraju” svoje vozne parkove.

– Belomanastirski dio Nadcestarije je spreman. Osigurali smo 650 tona soli, a na prva raljenja u pripravnosti čeka sedam ralica – kaže Roman Rašić, belomanastirski nadcestar, naglašavajući kako će pomno pratiti vrijeme te u trenutku kada se temperature spuste na 0 Celzijevih stupnjeva, preventivno krenuti u “soljenje” prometnica. Prošle su godine na 300-tinjak kilometara baranjskih državnih i županijskih cesta bacili približno 900 tona soli. HAC-namjestio-rijeckoj-tvrtki-posao-nabave-soli-tezak-104-milijuna-kuna_ca_large

Inače, sukladno broju kilometara, belomanastirska Nadcestarija pripada među opterećenije u Slavoniji i Baranji pa je teško očekivati da će uskakati u pomoć jedinicama lokalne samouprave koje su same dužne skrbiti se o lokalnim, nerazvrstanim cestama. To znaju i lokalni “zimski” koncesionari.

– Imamo 50 tona kamena i 10 tona soli, s tim što ovih dana očekujemo dovoz naručenih 30 tona soli – kaže Branko Slonja, čija je tvrtka Slonja zadužena za zimsko održavanje jedinog baranjskog grada.

Na području Belog Manastira 40-ak je kilometara nerazvrstanih cesta, koje su podijeljene u četiri skupine prioriteta.imagesRR

– Na teren izlazimo čim nam to nalože gradske stručne službe – objašnjava način rada, naglašavajući kako su u prvoj prioritetnoj skupini ceste uz neku javnu ustanovu i one koje vode do državnih cesta. Prigradska naselja ne pripadaju u prvu skupinu. Drugi prioritet je cesta koja vodi do šećeranske osnovne škole, a u trećoj su dvije ulice u Branjinom Vrhu. Sve ostale su u četvrtoj skupini.

Spreman je Komunalni pogon općine Darda. Načelnik Anto Vukoje ističe kako su osigurane dovoljne količine sipine i soli. Zimskim problemima bavit će se dvije ralice.

Ivica GETTO
Website Apps