DARDA – Kradu nas na sve strane. Sada su počeli i dimnjačari. U poštanskom sandučiću našao sam uplatnicu za dimnjačarske usluge, za listopad, iako ih dimjačar tog mjeseca nije obavio. Na uplatnici je uredno ispisan iznos od 45 kuna, što sam mu dužan uplatiti do određenog roka – počinje priču jedan naš nezadovoljni čitatelj iz Darde (podaci poznati redakciji), nastavljajući kako mu ne pada na pamet platiti račun za nešto što nije obavljeno.indeksiraj

– Možda taj iznos za nekoga nije velik, ali za mene jest. Osim toga, zašto da plaćam “maglu”? Nisam mislio javno progovoriti o tom postupku dimnjačara, ali kada sam čuo nekoliko sličnih priča svojih sumještana, predomislio sam se. Vjerujem da postoje i oni koji su pošli linijom manjeg otpora pa su mu platili za neobavljenu uslugu. Četrdeset pet po četrdeset pet kuna i skupi se lijep iznos, a radio nije ništa – zaključuje Darđanin, naglašavajući da, sukladno Zakonu, nitko nije dužan platiti za uslugu koja nije obavljena.

Koncesinar za obavljanje dimnjačarskih usluga u općini Darda je tvrtka Florijan iz Luča, čiji vlasnik, Mihajlo Sekereš, ima drugu priču.

– Obilazimo cijelu Dardu, ulicu po ulicu. Ako vlasnika ne zateknemo kod kuće, ostavljamo mu obavijest da nas u roku od pet dana nazove zbog dogovora. Ako se ogluši na obavijest, odlazimo drugi put i ako ga opet ne zateknemo kod kuće, činimo isto. Ako ni tada nema povratnih informacija, smatramo da se oglušio na svoju zakonsku obvezu – objašnjava Sekereš, naglašavajući kako je moguće i podnošenje prekršajne prijave.imagekk

Tvrdi kako je svaki vlasnik dimnjaka dužan dimnjačaru omogućiti pregled, odnosno čišćenje dimnjaka, a u slučaju “odbijenice”, mogu mu naplatiti izlazak na teren.

Inače, dimnjačari na području općine Darda četiri su puta godišnje dužni pregledati (i eventualno očistiti) dimnjak, a Florijan to čini i više puta ako zatreba. Darđani mogu očekivati četiri uplatnice u iznosu od 45 kuna godišnje.

Ivica GETTO
Website Apps