POVIJEST BELOG MANASTIRA

1. prosinca 2013.

POVIJEST KOJA TRAJE PREKO 8OO GODINA!
BELI MANASTIR –  Održana je prva sjednica Odbora za izradu monografije o gradu Belom Manastiru. Čalnovi Odbora su: Ivan Doboš, predsjenik, Davorin Taslidžić, tajnik, te Marija Ilišević, Marija Šimunek, Duško Kostić, Oskar Keller, Jadranka Sabljak, Jovan Nedić, Ivan Balta, Zlatko Đukić, Daniela Taslidžić Herman, Edo Jurić i Tunde Šipoš Živić.unnamed
Ivan Doboš upoznao je sudionike sjednice s temom o kojoj je opširno govorio Davorin Taslidžić, posebno naglasivši: – Ovo zacijelo kapitalno djelo svekolike zavičajne povjesnice zapravo treba razotkriti sve dosadašnje dvojbe glede različitih tumačenja pojedinih prije svega, povijesnih zbivanja, pojava i osoba. Bjelodano u burnim mijenama gotovo tisućljetne prošlosti, uvijek je bilo, ali i dalje ima poznate zaslužne građane, čiji su život i rad, djelovanje utkani  u povijesnu zbilju svoga kraja, zavičaja – grada napose. Mogu reći danas sve to iz kuta modernoga doba, takva prošlost mnogima od njih, Beli Manastir je bio tek prvi poticaj ili polazište na putu u život i stvaralaštvo, ili su dužem ili kraćem boravku u kraju svojim djelovanjem ostali trajno vezani za taj prostor.
Tiskovina  će obuhvaćati dakle, sve značajne povijesne i druge događaje, imena i osobe od prvoga spomena mjesta u prošlosti. Ovaj nakladnički iskorak usmjeren je k cilju da se dobije knjiga u kojoj se slilo sveukupno znanje o Gradu. To  je zacijelo tiskovina koja progovara o svemu onome što se o Gradu znalo, ali i onome što se  vješto skrivalo i tajilo desetljećima, pa i stoljećima… Bit će to stoga knjiga za svakoga u, i izvan Belog Manastira.
Knjiga je podijeljena  temeljem povijesnih tijekova: Pretpovijesno i Antičko razdoblje, Srednji vijek, Rani Novi vijek (1526.-1790.), Moderno doba (1790.-1918.) i Najnovije doba (1918.- do danas). Ta podjela je nastala razlogom svih povijesnih mijena na prostoru Baranje, poglavito Beloga Manastira.imagesMM
Ova knjiga završni je čin obilježavanja 800. (1212.-2012.) obljetnice prvoga spomena Belog Manastira u povijesnim vrelima. Objavljivanjem  je ostvarena zamisaio da Grad Beli Manastir, razumije se i njegovi građani imaju napisanu svoju povijest. Knjiga će stoga biti nezaobilazno štivo, ali bezuvjetno i poticaj pisanju drugih knjiga koje ovom Gradu nedostaju.
U raspravi u vezi s tim govorili su: Marija Ilišević, Duško Kostić, Jovan Nedić, Oskar Keller, Edo Jurić. Složili su se svi kako je trenutno najmanje podataka vezano za  najnovije doba, i to što se odnosi na djelovanje tvrtki, ustanova, udruga, športskih klubova i slično. Tu će trebati uložiti značajne napore da se dosegnu ti podaci, pa se zaključilo kako je potrebito uputiti dopis svima njima kako bi se utvrdilo stvarno stanje.
Bit će to vrlo složen i zahtijevan posao koji će u konačnici rezultirati veliku knjigu o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Beloga Manastira.

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps