UDOMLJAVANJE U BARANJI

3. prosinca 2013.

BELI MANASTIR – U Baranji su, trenutačno, registrirane 64 udomiteljske obitelji za djecu, koje se skrbe o 89 maloljetnika. Njih 77 s područja je Baranje, a 12 ih je udomljeno s područja pod ingerencijom nekih drugih centara za socijalnu skrb. S obzirom na broj udomiteljskih obitelji i udomljene djece, belomanastirski se Centar uvrštava među “najopterećenije” u državi. I nadalje se zauzimaju za deinstitucionaliziciju u području pružanja usluga smještaja budući da je istraživanje pokazalo kako udomljena djeca bolje napreduju u obiteljskom okruženju. Međutim, u posljednje se vrijeme javljaju problemi s korisnicima koji završe školovanje, čime njihove obitelji gube pravo na naknadu.udom2

– Udomiteljstvo se počelo razvijati nakon mirne reintegracije pa djeca koja su u to vrijeme udomljena sada postaju punoljetna – objašnjavaju u Centru povećanu stopu problema sa, sada već bivšom, udomljenom djecom.

Nastavljaju kako Zakon kaže da udomiteljska obitelj naknadu može primati samo do punoljetnosti, odnosno završetka školovanja (maksimalno do 26. godine). No rijetko se koje udomljeno dijete nakon završetka srednje škole odlučuje na nastavak obrazovanja pa su sa 18 godina, odjednom, prisiljeni skrbiti se sami o sebi. Budući da je Baranja i među vodećim regijama po stopi nezaposlenosti, nije teško zaključiti o kakvim je problemima riječ.

Zabilježeno je i nekoliko drastičnih primjera stradanja nekada udomljene djece. Jedan od bivših korisnika, naime, koji je nedavno navršio 26 godina, jednostavno je kolabirao. Bio je smrznut i izgladnio, a posla je imala i Hitna pomoć. Budući da je izvan sustava, nema ni zdravstveno osiguranje pa je Centar bio prisiljen hitno reagirati i ponovno ga smjestiti u udomiteljsku obitelj. Slična bi sudbina mogla snaći i još nekolicinu sada već punoljetnih osoba. niste-niciji

U Baranji, bar za sada, postoji samo jedno mjesto prikladno za smještaj bivše udomljene djece. Riječ je o izmještenoj stambenoj zajednici osječkog Klasja, čiji je kapacitet samo četiri mjesta. Stoga iz Centra predlažu baranjskim jedinicama lokalne samouprave, koje su u mogućnosti, da zajednički pokušaju naći način za smještaj bivše udomljene djece, premda su svjesni kako je pitanje smještaja i plaćanja režija samo privremeno rješenje.

Ivica GETTO
Website Apps