BELI MANASTIR – Prva svijeća na adventskom vijencu već je upaljena, a za nekoliko dana gorjet će i druga. Polako, ali sigurno Baranjci se pripremaju za božićne i novogodišnje blagdane, vrijeme kada u džep valja posegnuti dublje nego što obično čine. No, džep nije svima iste dubine, pa će mnogi Božić proslaviti kud i kamo skromnije nego inače. Posebice se to odnosi na umirovljenike. Približno 2.500 umirovljenika iz Belog Manastira potajno se nadalo da će im gradski oci isplatiti božićnicu, ali od ovog dara ni ove godine neće biti ništa.1f3954f9dc8c207f5acc99f7bd0ca6b3_slideshow_bg

– Ne da nećemo isplatiti božićnicu umirovljenicima, već smo je ukinuli i za djelatnike gradske uprave te ustanova pod našom ingerencijom – kaže belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, podsjećajući kako je u gradu tradicija isplata umirovljeničkih uskrsnica, za koju je (za iduću godinu) novac već osiguran u proračunu.

Pripadnici treće životne dobi božićnici se neće razveseliti ni u općini Darda.

– Na žalost, financijska situacija ne dozvoljava nam isplatu božićnica – objašnjava načelnik Anto Vukoje, napominjući kako su i darđanski umirovljenici dobili uskrsnicu.Prevara-nakon-izbora-Puna-bozicnica-zdravstvu-a-ostalima-u-javnom-sektoru-samo-polovina_ca_large

Nešto općinskog novca moglo bi završiti u džepovima dijela umirovljenika s područja općine Kneževi Vinogradi.

– Isplatit ćemo božićnicu socijalno ugroženim osobama, među kojima su i umirovljenici. Limit će biti mjesečna primanja koja ne mogu biti veća od 1.050 kuna – kaže općinski načelnik Deneš Šoja, ističući kako još ne može reći točan iznos božićnice.

Veselit će se i popovački umirovljenici, i to oni čije mirovine ne prelaze 1.700 kuna. “Inkasirat” će po 100 kuna, kao i prošle godine, čime će općinski proračun biti tanji za 11.000 kuna. Načelnik Zoran Kontak ističe kako će im uskrsnica odnosno božićnica biti isplaćene i iduće godine.

Umirovljeničkih će božićnica biti i u općini Bilje, ali se još ne zna kome i koliko. Načelnik Željko Cickaj kaže kako je formiran odbor koji će odrediti imovinski cenzus i izraditi prijedlog za Općinsko vijeće. Inzistirat će, kaže Cickaj, na pravednoj raspodjeli, a postoji šansa da razvesele i nezaposlene.

Ivica GETTO
Website Apps