NAJBOLJE KOBASICE U GRABOVCU

7. siječnja 2014.

Već šesnaesti puta zaredom Grabovcem se uoči blagdana Tri kralja širio miris kobasica. Organizirali su Grabovčani u Domu DVD-a još jednu grabovačku Kobasijadu, na koju se odazvalo dvadesetak majstora kobasičara iz Grabovca, Kneževih Vinograda, Belog Manastira i Osijeka. Četveročlana komisija imala je puna usta posla, budući da je teško bilo presuditi koji je od, u globalu – izvrsnih uzoraka bolji. Ocjenjivali su ukus, strukturu, izgled i odimljenost ”kraljice kolinja”. Najviše im se svidjela kobasica koju je ”smiješao” i odimio Zdenko Jumić, član osječke Braniteljske zadruge Donji grad. Drugo mjesto osvojila je kobasica Ivice Huzanića, treći je bio Robert Flačer, dok su svi ostali zauzeli izvrsno četvrto mjesto.images

– Kobasice kako kod kuće, tako i u zadruzi radim po tradicionalnoj baranjskoj recepturi – priča pobjednik Jumić, inače predsjednik Skupštine Braniteljske zadruge Donji grad, naglašavajući kako u njegovoj kobasici nema nikakve ”kemije”. Naglasak je, nastavlja, na domaćoj svinji i paprici proizvedenoj u nekom od baranjskih mađarskih sela.

– Što se recepta tiče, nema nekih većih tajni, dva posto soli, 1,5 posto paprike, 0,5 posto češnjaka, nešto šećera te alkohola, pravilno dimljenje i kobasica je gotova – objašnjava Jumić.

Slične recepte ponudili su i ostali sudionici grabovačke Kobasijade. Kako je istaknuto, ova se kobasijada održava prilično rano, pa neki uzorci još nisu fermentirali. Stoga će, najvjerojatnije, na idućuj kobasijadi biti ocjenjivani obareni uzorci, po čemu će grabovačka kobasijada biti jedinstvena.

Osim ”natjecateljskog” dijela, kao i uvijek, najznačajniji i najočekivaniji je onaj kada za stolove počnu stizati pladnjevi s ”baranjskim plodovima”. Tako je bilo i ovaj put. Organizatori su, naime, sve uzorke prokuhali u jednom kotlu, nakon čega su ih, onako tople i zamamnog mirisa, uz hren i svježi kruh, poslužili svim gostima, koje su zabvaljali grabovački tamburaši.

Ivica GETTO
Website Apps