NEŽELJENA ZANIMANJA

19. siječnja 2014.

Na listi deficitarnih zanimanja su elektro i vodoinstalateri, keramičari, krovopokrivači, kuhari, mesari. U skoroj budućnosti Hrvatska bi mogla ostati i bez zidara, javlja Dnevnik.hr. Čini se da ni stipendije koje gradovi i općine nude nisu dovoljne da se učenike potakne na upis u strukovna zanimanja. Iako lakše dolaze do posla, sve je manje učenika koji se odlučuju za obrtnička zanimanja. indeksirajwww

Obrtnička i industrijska graditeljska škola u Zagrebu ove godine nije upisala niti jednog učenika za zanimanje zidar. Prazne klupe ostale su i u Rijeci, Splitu, Osijeku. Za zidare – osnovno zanimanje u graditeljstvu u cijeloj Hrvatskoj upisano je manje od 20 učenika.

Nedostaje i onih koji bi se bavili elektro i vodovodnim instalacijama, keramičara, krovopokrivača, bravara, pa i mesara. Najbolje to znaju oni iz struke. ‘Svi hoće na fakultet. Neće nitko u srednju školu, većinom bi svi bili menadžeri, a radnik nitko’, kaže mesar  Dragan Jurjević.

Nerazumna politika
Ne bi li mlade potaknuli na upis u strukovna zanimanja, gradovi poput Zagreba, Zadra, Velike Gorice, Osijeka nude i stipendije.

Ali u Obrtničkoj komori upozoravaju – obrazovni sustav i politika upisa u škole ne prati potrebe tržišta rada. ‘Zatvaraju se obrti, ali ono što je još gore, ne osiguravamo pomladak, učenike koji će upisivati ta zanimanja. Mi smo čak i Ministarstvu znanosti i pisali za upis vezano uz deficitarna zanimanja i molili da osmisle model upisa u ta deficitarna zanimanja. Jer državnim pedagoškim standardom je određeno da ako se u jedno zanimanje javi manje od šestero učenika, tada oni više ne upisuju taj program i tako još više smanjujemo broj učenika koji se upisuju u deficitarna zanimanja’, kaže Mirela Lekić iz odjela za obrazovanje HOK-a.

 

Dnevnik.hr|Danas.hr|D.D.
Website Apps