ZABRINUTI POLJOPRIVREDNICI

21. siječnja 2014.

Jaglaci, ljubičice i ostalo proljetno cvijeće u punom cvatu, životinje koje se bude iz zimskog sna, kukci u zraku i napupale biljke samo su neke od neobičnih pojava koje su obilježile ovogodišnju nezapamćeno toplu zimu. imagesssss

No, dok je prekrasno vrijeme pravi užitak za rekreativce i građane, poljoprivrednici postaju sve zabrinutiji zbog ovogodišnjeg uroda različitih kultura, koje je topla zima blago rečeno, zbunila i trenutačno se nalaze u fazama u kojima bi agrotehnički trebali biti tek za – dva mjeseca. Nemalo zabrinuti su i voćari Valpovštine.

– Naglašavam da zbog tople zime i visokih temperatura situacija u voćnjacima Valpovštine nije dobra, ni normalna, ali još nije dramatična, upozorava tehnolog PPK Valpova d.o.o. Željko Šutalo, osvrćući se na trenutačno stanje voćaka (uglavnom jabuka i višanja) na 30-ak hektara voćnjaka u vlasništvu valpovačkog koncerna u Veliškovcima, Brođancima, Petrijevcima i Ladimirevcima. On kaže kako kod jabuka i višanja (srećom) još uvijek nije uočen početak pupanja, koji bi mogao biti izrazito nepovoljan ako prema najavama meteorologa ovoga tjedna krenu niske temperature i snijeg, no kod drugih ranijih vrsta voća poput šljiva i kajsija, kod kojih je na nekim dijelovima već uočen početak tog procesa, voćari će i te kako imati razloga za brigu.

– S obzirom na to da je kod voćaka uvijek puno različitih faktora u igri, nezahvalno je davati prognoze. Mnogi su upravo zbog toga i nesigurni što činiti i koje poslove obavljati ili ne u voćnjaku po ovakvom vremenu. Mi smo, poput većine, odlučili raditi kao i ranijih godina, te smo već od Nove godine krenuli u rezidbu voćaka koja je u tijeku, iako neki to ne preporučuju jer bi u situaciji nastupanja niskih temperatura moglo doći do ozeblina – kaže Šutalo, dodajući da da se u sljedećem razdoblju može očekivati pojačan razvoj kukaca i gljivičnih bolesti kojima iznimno pogoduju ovakve vremenske (ne)prilike.

Zahladnjenje i “minusi” nakon izrazito visokih siječanjskih temperatura mogli bi prouzročiti probleme poljoprivrednicima. Kako ističu, pšenica, ječam i uljana repica već su prebujni te postoji opasnost da u slučaju velikog zahladnjenja dođe do njihova oštećenja. psenica-po-zimi

Podsjetimo, živa na termometru već se dugo nije spuštala ispod ništice, a ovih dana dostiže nevjerojatnih 15 ili 16 Celzijevih stupnjeva zbog čega su poljoprivrednici zabrinuti. Pribojavaju se stare pučke izreke koja kaže: “Ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu”.

– Usjevi rastu kao “ludi”, posebice ječam. Neki su radili i korekciju njegova rasta, što stvara dodatni trošak. Biljka, naime, kada dostigne određenu fazu, postaje neotporna na niske temperature, pa ih (uz korekciju rasta) može spasiti samo snježni pokrivač. Problem su i bolesti, prije svega lisne uši, a toplo vrijeme pogodovalo je i glodavcima, koji su se razmnožili i počeli pustošiti polja. I biljke su organizmi, pa ih naglo zahladnjenje može šokirati. No, ako ne bude naglih i drastičnih padova temperatura, ne očekujem velike probleme – kaže Sabo Šandor iz Karanca, naglašavajući kako se nada da ekstremno niskih temperatura ipak neće biti, a ako ih bude, da će usjeve prekriti snježni pokrivač.

Lidija ANIČIĆ/Ivica GETTO
Next Post
»
Website Apps