BARANJCI NASJELI NA PREVARU

20. veljače 2014.

Policijska postaja Beli Manastir posljednih je dana dobila više dojava građana o zaprimanju vrijednosnih paketa ili pisama posredovanjem ureda HP-a ili drugih dostavljačkih tvrtki s otkupninom. Nakon plaćanja određenih iznosa i otvaranja pošiljki, u njima su nalazili bezvrijedne papire ili kataloge raznih trgovačkih kuća.

– Na kuvertama su kao pošiljatelji naznačavani bili odvjetnički uredi ili različiti uredi državne uprave – objašnjavaju u policiji. Naglašavaju kako primatelji navedenih vrijednosnih pošiljaka u ranijem razdoblju nisu imali nikakav kontakt s “pošiljateljima”, dakle raznim odvjetničkim ili uredima državne uprave. Ističu kako se može pretpostaviti da je počinitelj koristio povjerenje građana te ih na taj način prevario za novčani iznos, odnosno za vrijednost otkupnine koja je naznačena na pošiljci, čiji je sadržaj bezvrijedan te nema nikakve veze s primateljem.imagesxsa

– Policijski službenici utvrdili su kako je riječ o kaznenom djelu prijevare, opisanom u članku 236. stavku 3. Kaznenog zakona RH, za što se postupak progona počinitelja pokreće privatnom tužbom – stoji u priopćenju MUP-a.

Buduće primatelje sličnih pošiljki savjetuju da prije plaćanja otkupnine telefonski kontaktiraju “pošiljatelja” te eventualni pokušaj prijevare odmah prijave na telefon 192 ili 700-111 (PP Beli Manastir). Očito prevarant svjesno ide na činjenicu da će se malo tko odlučiti na podizanje privatne tužbe zbog nekoliko stotina kuna.(I.G.)

Website Apps