BARANJSKE PUSTARE

1. veljače 2014.

 

Godinama su baranjske pustare bila naselja koja su vrvila životom. Vezane većinom uz Belje bile su specifična po svom načinu života. U ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća započeo je proces raseljavanja baranjskih pustara, te su danas ostale samo lijepe uspomene na neko prošlo vrijeme.

Upravo želja da se to vrijeme otrgne zaboravu potaknula je osnivanje Udruge “Pustaraši” koja je na inicijativu Marija Gebla, sa radom počela u lipnju prošle godine u pustari Mirkovcu.82587251

Osnovna ideja članova Udruge je očuvanje tradicijske vrijednosti baranjskih pustara, te je odlučeno da se sakupi što više materijala koji bi objedinjeni u “pustarašku” knjigu, ovjekovječili posebnost baranjskih pustara i života u njima.

U cilju sakupljanja što više kvalitetnog materijala ( sjećanja,priča, događaja i fotografija) do 15. veljače 2014 godine sakupljaju se svi navedeni materijali, te će isti biti temelj knjige o baranjskim pustarama, čije prvo izdanje očekujemo u kolovozu ove godine.

Stoga, svi koji se sječate tih lijepih, prošlih vremena uključite se i dajte svoj doprinos u stvaranju prve baranjske “pustaraške” knjige.

 

Website Apps