– U ovom trenutku na rješenje stambenog zbrinjavanja čekaju 2.532 obitelji s područja Osječko-baranjske županije, a s obzirom na prebacivanje ingerencije s Ministarstva za regionalni razvoj na Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, te kratak rok za dopunu predmeta (31. ožujka), upitno je hoće li itko od njih ostvariti pravo na stambeno zbrinjavanje, najviše u obliku građevinskog materijala. Rečeno je to na sjednici Upravnog odbora osječko-baranjskog dijela Zajednice povratnika Hrvatske održanoj u Belom Manastiru.imagesrrr

– Osječko-baranjska županija bila je jedna od vodećih po stambenom zbrinjavanju, ali se od 2010. godine ne događa ništa – istaknuo je predsjednik osječko-baranjskog ZPH, Branko Pek, naglašavajući kako su se u međuvremenu promijenili vlast i propisi te kako podnositelje zahtjeva nitko ni o čemu ne obavještava, što je u najmanju ruku čudno. Mnogo je oštriji bio predsjednik ZPH, Josip Kompanović, ustvrdivši kako su najnoviji prijedlozi zakona i razne uredbe zločin prema područjima od posebne državne skrbi, odnosno tamošnjem stanovništvu.imageseeee

– Očito je da je Ministarstvo regionalnog razvoja predloženim izmjenama Zakona o PPDS-u izazvalo potpuni nered u stambenom zbrinjavanju. Više od 2.500 zahtjeva stoji, a godinama nije doneseno nijedno rješenje. Cilj je zaustaviti sve procese u područjima od posebne državne skrbi, jer ih ova vlast i ministar Branko Grčić planiraju brisati – tvrdi Kompanović, naglašavajući kako su, dok se to ne dogodi, izmijenili propise na način da je cijeli postupak izdvojen iz Ministarstva regionalnog razvoja i razbacan od državne uprave do županijskih ureda, a sve stoji.

– Ako netko razbije i zaustavi proces koji dobro funkcionira, onda je taj ili lud ili zločest. Ne mislim da je netko lud, pa preostaje samo zločestoća i činjenica da ne misli dobro stanovništvu PPDS-a – istaknuo je Kompanović, konstatiravši kako će većina zahtjeva vjerojatno biti odbačena zbog nepotpunosti, jer je do kraja ožujka ostalo malo dana, a resorni državni ured još nije ni preuzeo sve predmete od Ministarstva. Posebno je naglasio kako je Vlada donijela jednu jedinu uredbu vezanu uz stambeno zbrinjavanje, a riječ je o zbrinjavanju bivših nositelja stanarskih prava.

– Dobro znamo o kome je riječ. To su osobe koje ne žive u Hrvatskoj i u nju se ne misle vratiti, ali žele ostvariti pravo na stan – podvukao je.

Ivica GETTO

 

Website Apps