VRAĆA LI SE NK ŠPARTA ?

13. veljače 2014.

U dva-tri dana prodano je 50-ak članskih iskaznica NK Šparta, a kako saznajemo, potražnja za njima je velika. Na prvi pogled ništa neobično kada se ne bi znalo da je posljednih godina ”povratak” ovog nekadašnjeg belomanastirskog nogometnog ponosa izazivao ne tako male kontroverze, ne samo u jedinom baranjskom gradu nego u cijeloj regiji između Dunava, Drave i Mađarske.

– Više nemamo što čekati. Od jeseni sigurno krećemo u natjecanje. Za početak samo sa seniorskom ekipom, premda planiramo u rad uključiti i najmlađu kategoriju – priča naš izvor informacija, jedan od inicijatora cijele priče oko Šparte, koji je izrazio želju ostati anoniman, bar do Skupštine kluba koja bi trebala biti održana najkasnije u ožujku. Na Skupštini će, nastavlja, biti obnovljeno članstvo, te izabrano vodstvo kluba i ostala tijela. Tvrdi kako Šparta, premda se ne natječe od 1998. godine, postoji sve ovo vrijeme i uredno je registrirana.

– Poslije Skupštine predstoji nam slanje zahtjeva u Zajednicu sportskih udruga za prijam u članstvo – objašnjava, naglašavajući kako planiraju dogovor s predstavnicima Baranja-Belja, oko odigravanja svojih utakmica i korištenja prostorija na Gradskom stadionu. Ove godine ne očekuju pomoć iz gradskog proračuna, budući da nisu počeli raditi.

– Bez obzira na to, zahvaljujući sponzorima, osigurali smo dio sredstava za početak natjecanja – kaže, ističući kako će vrata kluba biti otvorena svima koji žele pomoći, ali i zaigrati u crno-bijelom dresu. Za početak NK Šparta će, najvjerojatnije, nastupiti u najnižem baranjskom stupnju natjecanja – u Baranjskoj ligi, a “špartanci”, iako nisu ni počeli natjecanje, ne skrivaju ambicije o plasmanu u stupanj natjecanja koji premašuje baranjske okvire.1990

– Ove se godine obilježiva 90. obljetnica od osnutka Šparte i upravo je to bio povod za revitalizaciju kluba koji je žario i palio diljem bivše države i najuspješniji je baranjski klub svih vremena – podvlači naš sugovornik. Podsjeća na činjenicu kako je Beli Manastir diljem Hrvatske, pa i šire, poznat upravo po Šparti, nekadašnjem drugoligašu, koji nikada nije izašao iz srca brojnih Belomanastiraca, bez obzira na politička i ina prepucavanja koja, uvjeren je, nemaju nikakve veze sa sportom, nazivom i opstojnošću najstarijeg baranjskog nogometnog kluba.

Ivica GETTO
Website Apps