ZAŠTITA KULENA NA RAZINI EU

15. veljače 2014.

Udruga “Slavonski domaći kulen-kulin” predala je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za pokretanje postupka registracije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla slavonskog kulena na razini Europske unije, potvrdio je tajnik te udruge Andrija Matić.

 

“Hrvatska je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU od Europske komisije dobila jednogodišnji rok u kojemu mora sve proizvode zaštićene nacionalnom oznakom registrirati i prema pravilima EU ili će cijeli postupak morati iznova ponoviti, što traži ne samo vremena nego i gomilu novca tako da smo odlučili pokrenuti se i zaokružiti cijelu priču oko zaštite najpoznatije slavonske gastronomske delicije”, kazao je Matić Hini.images ss

 

Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede u rujnu prošle godine donijelo rješenje kojim je slavonski kulen ili slavonski kulin stekao oznaku zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla. Zahtjev za dobivanjem oznake zemljopisnog podrijetla krajem prošle godine predalo je 11 proizvođača slavonskog kulena s područja Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije i upravo će oni u svibnju, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje, imati prve kulene sa certifikatom zemljopisnog podrijetla.

 

 

 

“Nakon što ovih 11 proizvođača dobije certifikate, u problemima bi se mogli naći svi ostali proizvođači kulena koji se nisu odlučili podvrgnuti sustavnoj kontroli i nadzoru, a među kojima ima i izvrsnih kulenara, jer se njihovi kulenovi neće moći prodavati pod oznakom ‘slavonski kulen’ ili ‘slavonski kulin'”, napominje Matić.
Dodaje kako su u članstvu Udruge “Slavonski domaći kulen ili kulin” 92 proizvođača koji godišnje ukupno proizvedu oko 50 tona kulena.761bb450feb9619e2aabc03fe497c924
U Udruzi očekuju kako bi postupak ishođenja zaštite na razini EU-a trebao biti završen svakako do kraja ove godine. 
Oznakama zemljopisnog podrijetla Hrvatske je do sada, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, zaštitila slavonski kulen-kulin, virovitičku papriku, baranjski kulen, dalmatinski, krčki i drniški pršut, lički krumpir, meso zagorskog purana i poljički sopranik. U postupku zaštite je međimursko bučino ulje.
Zaštičenu oznaku izvornosti dobili su neretvanska mandarina, dalmatinska maraska, ekstra djevičanstvo maslinovo ulje Cres, ogulinski kiseli kupus, varaždinsko zelje i istarski pršut. U postupku zaštite su međimursko meso z’tiblice, istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje otoka Korčule, paška janjetina, šoltansko maslinovo ulje i krčko maslinovo ulje.

Hina/Radio Osijek

Website Apps