INVALIDI OSTAJU BEZ KOMBIJA

21. ožujka 2014.

Drugostupanjskom presudom osječkog Županijskog suda, koja je pravomoćna postala u studenome prošle godine, belomanastirska Udruga osoba s invaliditetom Baranjsko srce dužna je svojoj bivšoj djelatnici isplatiti približno 55.000 kuna. Budući da im je račun prazan (i blokiran), prijeti im ovrha nad jedinom imovinom, kombijem specijaliziranim za prijevoz invalida.Drugostupanjskom presudom osječkog Županijskog suda, koja je pravomoćna postala u studenome prošle godine, belomanastirska Udruga osoba s invaliditetom Baranjsko srce dužna je svojoj bivšoj djelatnici isplatiti približno 55.000 kuna. Budući da im je račun prazan (i blokiran), prijeti im ovrha nad jedinom imovinom, kombijem specijaliziranim za prijevoz invalida.

Slika I.Geto

– Ako ostanemo bez vozila, 60-ak naših članova koji su vezani uz kolica, ali i onih teško pokretnih ostat će bez prijevoznog sredstva koje im služi isključivo za odlaske liječniku – žali se Zvonko Andročec, tajnik udruge, koja okuplja oko 400 članova iz cijele Baranje. Priznaje da je presuda donesena na zakonskim osnovama, i to zbog pogreške “u vlastitim redovima”, ali ju naziva nemoralnom i usmjerenom protiv najtežih invalida, a ne čelništva udruge.

– Većina naših članova jedva spaja kraj s krajem i nema automobil. Javni prijevoz nije prilagođen potrebama teških invalida pa vas pitam kako će ubuduće odlaziti liječniku u osječki KBC, na terapije u Bizovac ili na neka druga mjesta na koja moraju zbog problema sa zdravljem – ogorčen je Andročec, pokazujući natpis na kombiju u kojem stoji kako je nabavljen, između ostaloga, donacijama građana Republike Hrvatske velika srca.

– Njegova nabavna vrijednost 2007. godine bila je 300-tinjak tisuća kuna zbog elevatora koji je u njega ugrađen, uz čiju pomoć teški invalidi u njega ulaze – objašnjava, napominjući kako jedini izlaz vidi u donacijama baranjskih općina.

Iznos za koji se tereti udruga, nastavlja, za jedinice lokalne samouprave nije toliko velik, ali se pribojava da njihovi apeli neće uroditi plodom.

– Čim smo saznali za presudu, svim smo općinama poslali dopis u kojem objašnjavamo teškoće u koje smo zapali. No dobili smo samo potpisane povratnice. Javili su nam se iz Općine Bilje, ali smo im rekli da nam sami, bez sudjelovanja ostalih, ne mogu pomoći. Održane su već dvije koordinacije baranjskih načelnika, međutim, nismo se našli na dnevnom redu – žali se Andročec.

Njegove riječi odobravaju svi članovi udruge koje smo zatekli na jednoj od često oragniziranih radionica u prostorijama udruge, u belomanastirskoj Osječkoj ulici.

– Sada ste nas zatekli ovdje i tko zna kad ćete opet. Oduzet će nam kombi i više nećemo moći dolaziti ovamo – žalosno konstatiraju invalidi Baranjskog srca.

Ivica GETTO

 

Previous Post
«
Website Apps