“Karanački pijac mali” – naziv je nove turističke manifestacije održane u subotu, u organizaciji teniskog kluba Lav. A pijac k’o pijac. Posjetitelje, među kojima i jedan autobus njemačkih turista, dočekalo je nekoliko štandova s domaćim proizvodima. Kobasice, čvarci, slanina, med, vino, rakija, džemovi i povrće, samo su dio onoga što su, većinom Karančani, ponudili gostima. Za kobasice se, primjerice, trebalo izdvojiti 50 kuna za kilogram, a za istu cijenu mogao kupiti se kilogram lješnjaka, kao i litra domaće rakije. Graševinom (srebrnom na prošlogodišnjem međunarodnom ocjenivanju vina u mađarskom Horgošu), predstavila se karanačka vinarija Svijetli dvori, kako se prije stotinjak godina zvao njihov vinograd smješten na Banskoj kosi, neposredno uz Turski put. Već tradicionalno, s novim proizvodom stigao je dvojac iz branjinvrškog OPG-a Bošnjak.

– Uz razne vrste džemova, ajvar i povrće na milijun načina, odlučili smo se za med od maslačka – priča Ljubica Bošnjak, pokazujući na lijepo dizajniranu staklenku na čijem poklopcu dominira papirnati maslačak.

Dok su posjetitelj kupovali i razgledali domaće delicije, u prikrajku se u kotliću krčkao grah.

– Odlučili smo se prodavati ga za simboličnih osam kuna po porciji, a cjelokupan prihod bit će namijenjen ljetnoj teniskoj alademiji za mlade tenisače – kaže Danijel Blago, predsjednik TK Lav, naglašavajući kako bi “Karanački pijac mali” trebao postati tradicionalna manifestacija koja bi se mogla održavati nekoliko puta godišnje.Draz_03

– Za “Pijac mali” odlučili smo se unatoč činjenici što većina Karančana ima vlastite vrtove i pune pušnice. Ipak se odazvalo dosta domaćih ljudi, a drago mi je što su stigli i posjetitelji iz raznih dijelova Baranje i Slavonije, pa čak i njemački turisti – ističe Blago, napominjući kako će idući pijac biti još bogatiji, s više štandova i raznovrsnih artikala.

Suorganizator “Karanačkog pijaca malog” bila je TZ Baranje, a medijski pokrovitelj Glas Slavonije.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps