PRVI PUTA BELOMANASTIRSKO KAZALIŠTE ODLAZI NA NAJVEĆI NACIONALNI FESTIVAL KAZALIŠNIH AMATERA HRVATSKE

BELI MANASTIR – 54. Festival hrvatskih kazališnih amatera ostat će trajno upisan kao prvi veliki uspjeh na nacionalnoj razini belomanastirskih kazalištaraca. Za ovogodišnji Festival prijavljeno je ukupno 175 predstava iz cijele Hrvatske, a među najboljima izborilo se Gradsko kazalište Beli Manastir koje će monodramom Branka Katalinića „Ispovijed“ braniti boje svoga grada i osječko – baranjske županije, među 15-ak najboljih iz cijele Hravatske.
Tijekom ožujka i travnja odigrane na županijskim smotrama diljem Hrvatske sve prijavljene predstave amaterskih kazališta i dramskih skupina, a smotre su pratili eminentni hrvatski kazališni stručnjaci: doc. dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić, dr. sc. Sanja Nikčević, prof. Robert Raponja, redatelj, Igor Ružić, kazališni kritičar, prof. Joško Ševo, glumac i Irena Škorić, redateljica. Odlukom selektora odabrane najbolje predstave biti će odigrane na 54. FHKA-u koji se održava na dvije lokacije: u Vodicama, od 23. do 25. svibnja i u Slavonskom Brodu, od 30. svibnja do 1. lipnja 2014.
U Belom Manastiru na selekcijskoj županijskoj smotri održanoj 12.travnja u kazališnoj dvorani predstavilo se 5 kazališnih predstava: „Crvenkapica“ Glumačke družine „Stage roar“ u produkciji OŠ Dr.Franjo Tuđman Beli Manastir i Gradskog kazališta Beli Manastir, a u režiji Ivane Čavar, zatim najmlađima već dobro poznata predstava belomanastirskih kazalištaraca „Put po svijetu“ Toda Nikoletića; predpremijerno izvedena „Pčelica Maja“ koju su odigrali belomanastirski glumci i sa svojim najmlađim članovima, debitantima: Lanom Herman, Ivom Slamek i Matejom Mršićem (u svojim prvim ulogama kao male pčelice); monodrama „Ispovijed“, autora teksta i glumca Branka Katalinića, te KUD „Đeram“, Viljevo s predstavom „Sin nam se ženi“. Nakon odgledanih predstava, Igor Ružić, kazališni kritičar i državni selektor prokomentirao je pred svim izvođačima na okruglom stolu svoje pohvale i kritike te svima čestitao na trudu, radu i ljubavi prema „daskama koje život znače“. Na okruglom stolu posebno je pohvalio glumačko umijeće dvoje mladih belomanastirskih glumaca: Dunje Vlahek i Nebojše Šimića, te odličnu režiju iz redova Vilječkih glumaca.
Podsjetimo, kazalište u Belom Manastiru postoji 86 godina čiji su sljedbenici upravo ovi mladi glumci. Dokaz tome je i knjiga izdana 2010. naziva „Čarolija kazališta“ koja upravo opisuje više od 8 desetljeća duge belomanastirske i baranjske kazališne povijesti. Posljednji put na ovoj nacionalnoj kazališnoj smotri belomanastirski glumci bili su 1995.godine, kao prognanička dramska skupina tada priključena u ratnom Osijeku, KUD-a Pelomonostor, a igrali su na 35. FHKA-u otoku Murteru „Stričevu oporuku“. 19 godina kasnije, ovi mladi glumci ponovno su ime Belog Manastira „vratili“ u vrh kazališnog amaterizma Hrvatske.
2006. nakon Mirne reintergacije kazalište je ponovno „oživjelo“ u Baranji. Osnovali su ga nekadašnji glumci – amateri: Daniela Taslidžić Herman, Zoran Herman i Branko Katalinić. Danas broje 40 članova u svom ansamblu i trenutno imaju 5 predstava na repertoaru.BM_fest_2012_e83c30bb87
Gradsko kazalište Beli Manastir prije odlaska na ovaj, za kazališne amatere, najveći nacionalni festival, najprije će se uputiti u Dalmaciju na 4. Dane Kaštelanskog kazališta gdje će 11.svibnja odigrati „Put po svijetu“ u režiji Daniele Taslidžić Herman, a u kojoj glume: Dunja Vlahek, Nebojša Šimić i Biljana Marušić. Po povratku kući, pripremat će se za odlazak u Slavonski Brod, ali i za 3. Dječji kazališni festival Beli Manastir.

 

 

Website Apps