DAN PLANETE ZEMLJE

22. travnja 2014.

zemlja-planet

 

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon ukazao je da je Dan planete Zemlje, koji se obilježava danas, prilika da čovjek razmisli o svom odnosu prema planeti koja je njegovo uporište, a koja je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnosti.

“Zrak koji dišemo, voda koju pijemo i tlo iz koga raste naša hrana dio su osjetljivog globalnog eko sistema koji je pod sve većim pritiskom zbog ljudskih aktivnsoti. Od nestajanja šuma u tropima do uništavanja riba u oceanu, od sve većih nestašica pijaće vode do rapidnog opadanja biodiverziteta i sve zagađenijeg zraka i mora u mnogim dijelovima svijeta, vidimo tešku ruku čovječanstva”, naveo je Ban u poruci koja je objavljena na web stranici UN-a.

On je ukazao da kako raste broj stanovnika na planeti, to sve više ljudi treba da shvate da je neodrživa njihova potrošnja resursa Zemlje.

 

“Potrebna nam je globalna promjena stava i postupanja. Posebno je važno da se pozabavimo time na koji način nastaje energija, na kojoj se bazira naš napredak. Sagorijevanje fosilnih goriva je osnovni uzrok klimatskih promjena, koje sve više prijete napretku i stabilnosti svih regiona. Zato su svjetski lideri obećali da će 2015. postići globalni obavezujući klimatski sporazum”, naveo je Ban.

 

Generalni sekretar UN-a je istakao da održiva energija za sve može da poveća nivo zdravlja, bogatstva i stvori više mogućnosti za milijarde ljudi, kao i organska poljoprivreda, efikasniji gradovi i bolje organizirane i zaštićene šume.

 

U tom smislu, on je najavio klimatski samit 23. septembra ove godine u New Yorku, kako bi se stvorio zamah za potpisivanje klimatskog sporazuma 2015., na koji je pozvao šefove država i vlada, kao i pripadnike privatnog sektora, lidere civilnog društva.

 

Dan planete Zemlje, 22. april, obilježava se od 1992. godine, odlukom Ujedinjenih nacija, a nakon što je u Rio de Janeiru održana konferencija o životnoj sredini i održivom razvoju.

 

Cilj je da se na taj dan čovječanstvo upozori na loše stanje u kome se planeta nalazi zbog prekomjernog zagađenja i nekontrolisane potrošnje resursa.

Doznajemo.hr

Website Apps