Ne stišavaju se dojmovi s 2. sajma hrane i vina, održanog početkom mjeseca u Zagrebu.

Ondje je nastupilo i više od 30 izlagača s područja Osječko-baranjske županije, dominiralo je predstavljanje vinara, ali prvi put značajniji odjek napravila je i jedna gurmanska destinacija. Riječ je o Piroš čizmi iz Suze koja ovdje, na domaćem terenu, svakako nije nepoznata. No ovaj restoran svojevrsni je kulinarski zaokret napravio prije nepune dvije godine kada je kuhinju, ali i vođenje restorana preuzeo Robert Pinto, Zadranin talijanskih korijena, koji je umijeće kulinarstva ispekao u Italiji.

Upravo njegov nastup na ovoj zagrebačkoj manifestaciji izazvao je svojevrsnu pomutnju za organizatore i posjetitelje sajma. Osim što su i goste častili zanimljivim zalogajčićima, Pinto je bio i sudionikom kulinarskog showa – i oduševio.

– Tajne nema, jedino možda to što smo specijalitete od slatkovodne ribe pripremali i ponudili na drugačiji način – kaže Pinto. Navodi kako smatra da ne griješi kada kaže da je na ovom slavonsko-baranjskom podneblju izuzetno bogata ponuda divljači, ribe i povrća, ali se oni, kaže, nude u samo dvije-tri vrste jela – primjerice čobanac, fiš i perkelt te slična široj javnosti poznata jela. To je po njemu – premalo. Umjesto toga on za svaku od pojedinih namirnica iz tih grupa priprema po tri-četiri različita obroka. Tako se u Zagrebu odlučio za ponudu ribe – baranjski kavijar, odnosno krema od šaranove ikre, prženi šaran u slatko-kiselom umaku, rolani punjeni smuđ, marinirani som… ali bilo je tu i “ljute kreme od 100 posto ljute paprike” pa i džema od krastavaca (!?).

Kao i u restoranskoj kuhinji, i ovdje je chef Pinto koristio namirnice i povrće iz baranjskog uzgoja. S ovim je jelima zadovoljio ukus posjetitelja, zanimali su se gdje se oni mogu kušati u Zagrebu, dobio je iz više izvora laskavo priznanje kako su bili “najsvjetliji trenutak sajma”.

– Ali uz sve ove odmake, ne bježimo od tradicije, tako da je naš moto ‘Zbilja baranjskog obilja’ – kaže Pinto. U promociji ove kuhinje i ponudi Piroš čizme, uz njega sudjeluje i Ana Gašparović, enologinja po zvanju.

– Najinteresantnije što smo doživjeli je silna energija koja u nas još ne postoji u predstavljanju i promociji enogastrologije. Ipak, kada su ponuda Piroš čizme i Baranja općenito u pitanju – na dobrom smo putu – zaključuju Pinto i Gašparović.

Dario KUŠTRO
Next Post
»
Website Apps