SURDUK FEST U OSJEČKOJ TVRĐI

30. travnja 2014.

U sklopu Dana vina i turizma u dvorištu Kazamata u osječkoj Tvrđi u subotu, 3. svibnja gostovat će baranjski Surduk festival i dovodi trenutno najvećeg trubačkog virtuoza Džamba Aguševa i njegov orkestar.

 

Publiku očekuje nezaboravna zabava uz glazbeni opus balkan beata, global bass ritmova, reggaea, nu cumbie, funka, drum&bassa, chillstepa, afra i mnogih drugih world music žanrova.

 

dzambo1.jpg

 

Surduk u Tvrđi dovodi trenutno najvećeg trubačkog virtuoza, Džamba Aguševa i njegov orkestar iz Makedonije. Džambo je proglašen najboljim trubačem svijeta na poznatom saboru trubača u Guči a na međunarodnoj sceni već stoji uz bok najpoznatijih trubačkih orkestara poput Boban Marković orkestra ili Fanfare Ciocarlia. Njegov stil koketira s jazzom i funkom a svira naravno i poznate hitove ‘Kalašnjikov’, ‘Đurđevdan’… Dečki rade na novom albumu koji bi trebao izaći do kraja ovoga proljeća. Ovakvu virtuoznu svirku Osijek još nije imao prilike čuti.
Uz Džamba Aguševa nastupat će i romske zvijezde u usponu Euro Black Nation koji su samo od Osječana u jednom danu skupili preko tisuću lajkova i preko 5 tisuća pogleda za svoj prvi spot ‘Doma nema mjesta’.

 

black-nationa.jpg

Dolaze iz Darde, a po svemu što ih karakterizira riječ je o neuobičajenoj grupi. To su dečki u kasnim dvadesetima, obožavaju repati, odrasli su na cesti i njihove su priče brutalno istinite. Duhovitim tekstovima o njihovoj svakodnevici životarenja od socijale i skupljanja željeza, zainteresirali su hrvatske medije i filmaše. Pod utjecajem kung fu filmova i hip hopa, kombiniraju elektronske i hip hop ritmove s romskom tradicionalnom glazbom što sveukupno čini njihov, kako sami kažu, gipsy style. Nakon Zagreba i Ljubljane, Osijek je sljedeći grad na njihovoj mini turneji.
Organizatori naglašavaju da se prije koncerata Euro Black Nationa i Džamba Aguševi Orkestra i u Kazamatu sprema ‘plesnjak o kojem će se pričati’ a za koji će se pobrinuti
Haris Pilton (Ljubljana, SLO), Goulash Disko DJ-s te DJ Djukebalks (Osijek).
Surduk u Tvrđi samo je najava 4. Surduk festivala koji ponovo kreće od ove godine. Novost je da mijenja termin i održat će se u rujnu, u vrijeme berbe te dovodi jednu međunarodnu glazbenu zvijezdu. Organizatori na festivalu pripremaju kamp koji će moći primiti mnoštvo posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Radio Osijek

Website Apps