Slavonija i Baranja i ovoga su puta na udaru smanjivanja i ukidanja željezničkih linija, zbog čega su danas reagirali u osječkom Sindikatu prometnika vlakova Hrvatske, a putnici su izražavali nevjericu.

„Istok Hrvatske postao je daleki istok ukidanjem linija dva para vlakova za Beli Manastir te za Erdut i Dalj u jutarnjim i večernjim satima, kao i večernji vlak za Zagreb koji neće prometovati petkom i subotom“ izjavio je predsjednik sindikata prometnika Darko Keleković. Ističe kako se željeznicama godinama nije prilagođavala putnicima – od đaka do radnika. „U pet godina putnički je promet pao preko 20 posto, a moglo se dugačije usklađivanjem s potrebama putnika“, tvrdi Keleković.darda-mece.jpg

HŽ Putnički prijevoz mora ukidati dio linija jer bi inače otišao u stečaj, rekao je danas na konferenciji za novinare u Vladi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.On tvrdi da se željeznički putnički prijevoz u Hrvatskoj održava zahvaljujući državnim subvencijama koje nisu dovoljne za neke pruge kojima se vozi premali broj putnika pa su nerentabilne.
Najavljuje da da će HŽ Putnički promet nastaviti s redukcijom linija, da će se neke pruge ukidati za putnički promet kako bi sustav opstao nakon što je došao u probleme zbog velikih neracionalnosti.
Na pitanje koje se linije ukidaju odgovorio je da je to pitanje za upravu HŽ Putničkog prijevoza te dodao da to ne zna niti ga zanima. Ministar kaže da će HŽ Putnički prijevoz za tjedan-dva poslati program restrukturiranja Agenciji za zaštitu tržišnog nadmetanja u kojem se predviđa racionalizacija i smanjivanje broja zaposlenih. Bunit će se sindikati i lokalna samouprava, ali to je normalno, kaže Hajdaš Dončić te dodaje da je cilj kao i kod Croatia Airlinesa učiniti tvrtku održivom na tržištu.
Najavio je da će početkom sljedeće godine lokalnim samoupravama biti omogućeno financiranje željezničkog putničkog prijevoza prugama za koje su zainteresirane, i to u dogovoru s privatnim partnerom, a država će osigurati određeni, minimalni iznos subvencija.
Subvencije su već ove godine rebalansom državnoga proračuna smanjene sa 636 na 504 milijuna kuna.

Željka Bačić
Website Apps